Een maaltijd vol groenten op tafel zetten én rekening houden met de portemonnee? Dan zijn diepvriesgroenten dé oplossing. Maar hoe kan het dat verse voorgesneden bloemkool zoveel duurder is dan zijn bloemkoolroosjes in het vriesvak? Is goedkoop in dit geval duurkoop, of is er meer aan de hand? De Keuringsdienst zoekt het uit.

Welke groenten koop jij meestal?
Keuzen

Prijsvergelijking 

Het is opvallend voordeliger om groenten en fruit uit de diepvries te kopen. Gemiddeld zijn diepvriesgroenten 55% goedkoper dan hun verse tegenhangers. Bij spinazie loopt dit verschil zelfs op tot 71%. Een kilo verse spinazie kost €3,98, terwijl dezelfde hoeveelheid diepvries spinazie slechts €1,13 kost. Maar wat verklaart dit enorme prijsverschil?

Keuringsdienst - prijsvergelijking diepvriesgroenten vs vers

Ingevroren na de oogst 

Groenten worden op hun piek van rijpheid geplukt, wanneer ze de meeste voedingswaarden bevatten. Om deze voedingswaarden te behouden, worden de groenten bestemd voor de diepvries direct na de oogst gewassen en ingevroren. Maar betekent dit proces dat diepvriesgroenten voedzamer zijn dan verse groenten, of gaat er tijdens het invriezen iets van de voedingswaarde verloren?

Goedkoper 

Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten. 

Per saldo is de hoeveelheid te verkopen verse groenten (ten opzichte van de ingekochte groente) aanzienlijk lager. Een gevolg is dat verse groente een stuk duurder is.

Verspilling 

Daarnaast zijn diepvriesgroenten vaak een milieubewustere keuze. Fruit en groente voor diepvries worden massaal geteeld in het vollegrondseizoen en niet in verwarmde kassen. Als je dezelfde groenten buiten het seizoen vers zou kopen, worden ze geïmporteerd uit het buitenland of geteeld in energie-intensieve kassen. 

Bovendien wordt er een stuk minder voedsel verspild bij diepgevroren groenten. Dat komt omdat er minder verlies is vanuit de oogst, de supermarkt geen producten hoeft weg te gooien, en omdat de diepgevroren groenten een stuk langer houdbaar zijn voor de consument. Dus waar kies jij de volgende keer voor als je in de supermarkt staat; diepvries of toch vers?

Zijn groentes uit pot of blik net zo voedzaam als de verse variant?

Bij het doen van boodschappen valt je blik al snel op het schap met kleurrijke verse groenten. Kies je liever voor gemak, dan zijn er ook groenten uit pot of blik. De Keuringsdienst werpt een blik op conserven, en vraagt zich af: zijn groenten uit pot of blik minder voedzaam, of is het één pot nat?

Keuringsdienst van waarde - Pieter - haricots verts