Kauwgom: we kauwen er in Nederland zo’n vijf miljoen kilo per jaar van weg. Per persoon zijn we er gemiddeld 187 uur per jaar mee zoet. Maar wat is nu eigenlijk die ‘gom’ in kauwgom? De Keuringsdienst zoekt het voor de fervente kauwgomkauwer uit.

Het gom van vroeger en het gom van nu

Kauwgom bestaat al heel lang in verschillende vormen. De meest originele vorm is al heel oud en wordt gemaakt van gom, een sap dat uit gombomen wordt gehaald. De laatste jaren zie je een opmars in het aantal plasticvrije kauwgomvarianten, dat doet suggereren dat in alle andere soorten kauwgom plastic zit. Hebben we dan al die tijd op een stuk plastic zitten kauwen?

Zit er plastic in kauwgom?

Op een pakje kauwgom zie je al snel als hoofdingrediënt gombasis staan. Wat er precies in gaat, wordt vaak geheimgehouden door de fabrikanten. Gom, vroeger gemaakt van natuurlijke hars, wordt nu bijna altijd van synthetisch rubber gemaakt. In plaats van hars worden er op olie gebaseerde polymeren, waaronder polyethyleen. Laat dat nou net het meest gebruikte plastic zijn. Dus ja, je zit gewoon op een stukje plastic te kauwen.

Koop je gewone of plasticvrije kauwgom?
  1. Gewone kauwgom 66% (716 votes)
  2. Plasticvrije kauwgom 34% (366 votes)

Is plasticvrij wel zo plasticvrij?

Nu je weet dat er echt plastic in je kauwgom zit, wil je misschien overstappen op een alternatief. Het verschil tussen het grootschalige kauwgomaanbod en het plasticvrije aanbod is dat de plastic-vrije op de ouderwetse manier wordt gemaakt. Er wordt gebruik gemaakt van de gom uit de gombomen. Het lijkt duurzamer en beter voor de natuur, maar dat is het niet. Plasticvrije kauwgom mag dan wel van de natuurlijke stof gemaakt zijn; het bevat nog steeds polymeren en chemisch gezien zijn die hetzelfde.  

De natuur kent het verschil niet

Gewone kauwgom en plasticvrije kauwgom verschillen dus eigenlijk helemaal niet zoveel van elkaar. Als je een plasticvrij kauwgompje op de grond gooit, dan zal dat net zo lang blijven liggen als een fabrieksgom. Kauwgom in de natuur is een groot probleem, dus kauw met mate en gooi – plasticvrij of niet – je kauwgom altijd in de prullenbak.

Meer weten over eten?

Wij helpen jou met het maken van bewuste keuzes. Van de herkomst van voedsel en jouw keuzes in de supermarkt tot aan de maaltijd die je uiteindelijk op tafel zet.

krabbenpoten keuringsdienst van waarde