Hoe ga je om met iemand die anders denkt over corona?

In Jacobine op 2 deze week de vraag: Hoe ga je om met iemand die anders denkt over corona?

Coronabesmettingen lopen voor het eerst sinds maanden weer op waardoor de IC’s weer dreigen vol te raken. Het coronavirus zal dus ook dit najaar een onderwerp zijn wat ons allemaal raakt. En daarmee blijft de ontstane maatschappelijke kloof, die tussen gevaccineerden en ongevaccineerden, nog wel even bestaan.

Een preek van dominee Paul Visser werd afgelopen week massaal gedeeld en lijkt deze tweedeling te voeden. In deze preek sprak Visser zich uit over de coronamaatregelen van de overheid en stelt hij dat mensen zich door bijvoorbeeld de coronapas uitgesloten kunnen voelen. ‘Al je vrijheid kwijt en overgeleverd aan een systeem dat moet zorgen voor jouw geluk. En je dus ook doodongelukkig kan maken als je niet meer past binnen het systeem. Dan gaat jouw stekker eruit en word je uitgeplugd. En dan?’, zegt dominee Visser in zijn preek.

In een nieuwe Jacobine op 2 onderzoekt Jacobine Geel wie onderdeel uitmaken van de groep die zich flink roeren in het huidige coronadebat. Degenen die in grote getalen afkomen op de vrijheids- en anti-coronademonstraties. Schuilt in hun verzet niet een nieuwe vorm van zingeving? En hoe dichten wij als samenleving de ontstane kloof?

Jacobine op 2
Jacobine op 2

Te gast is filosoof en schrijver Cees Zweistra. Hij schreef het boek Waarheidszoekers, waarin hij antwoord probeerde te krijgen op de vraag: wat bezielt complotdenkers? Samen met hem blikt Jacobine onder andere terug op de preek van dominee Visser.

Ook mindfulness- en yogadocent Saskia Beugel is te gast. Zij maakt zich grote zorgen over de groep spirituelen in ons land die vatbaar lijkt te zijn voor allerlei coronacomplottheorieën. Samen vragen ze zich af: waar komt dit vandaan?

Jacobine op 2
Jacobine op 2

Journalist Fenna Riethof werd tijdens de coronapandemie geconfronteerd met haar moeder die complottheorieën begon te verspreiden. Dit zorgde voor flink wat discussie en frustraties. Met Jacobine bespreekt ze hoe je omgaat met completdenkers in je sociale netwerk.

De muzikale afsluiter wordt deze week verzorgd door zangeres Anneke van Giersbergen. Zij zingt het lied Fragile.