Het mysterie achter de alledaagsheid neemt Annemiek volledig in beslag. ‘Als je goed oplet kom je erachter dat werkelijk alles wat leeft reikhalst naar het licht’, schrijft ze in haar nieuwe column.

'Eigenlijk heb ik geen tijd om te werken, zo kan ik in beslag genomen worden door het mysterie achter de zogenaamde alledaagsheid. Het liefst was ik gadeslager geworden, waarnemer van wat er allemaal om ons heen gebeurt. En ook van wat er in onszelf plaatsvindt, want laten we vooral niet vergeten hoe opwindend dát is. Verwondering blijkt een dagtaak.

Zojuist zag ik een plant, zo’n ‘lelijke’ die we voor het gemak onkruid zijn gaan noemen. Deze struik had zich dwars door een distelige braambos naar boven geworsteld zodat hij zich door de zon kon laten kussen. 

'alles wat leeft reikhalst naar het licht'

Als je goed oplet kom je erachter dat werkelijk alles wat leeft reikhalst naar het licht. Elk wezen, hooggeacht of veronachtzaamd went z’n kopje richting zon. Wonderlijk hoezeer we op elkaar lijken in ons verlangen om in het licht gezet te worden. Mazzel dat het zomer wordt en de grote vakantie in aantocht is.

Dan wordt opnieuw duidelijk dat verwondering niet alleen m’n werk is maar ook m’n enige hobby. Een hele goedkope en duurzame liefhebberij, want je hoeft te vliegen noch te dokken. Misschien ook iets voor jou; verwonderingetje spelen, hier en daar met open mond stilstaan bij het wonder van het leven. En laten we elkaar onderweg groeten en eren als medepelgrim op weg naar het licht.'

Altijd als eerste de nieuwe column van Annemiek Schrijver lezen?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief

Annemiek Schrijver