"Een echte staatsman is iemand die de bevolking meeneemt in de vreselijke keuzes die volgen", vertelde Arend Jan Boekestijn op woensdagavond 23 februari aan tafel bij M. "We zijn geen eilandje hier. We worden geraakt."

Boekestijn en Rutte Oekraïne

Rutte op televisie

"Ik vind dat de minister-president op de Nederlandse televisie moet verschijnen en het allemaal moet uitleggen", vertelt Arend Jan Boekestijn. "Een echte staatsman is iemand die de bevolking meeneemt in de vreselijke keuzes die volgen. Biden deed dat heel mooi, hij zei: 'wij gaan hier een prijs voor betalen. Ik weet, landgenoten, dat jullie bij de gas stations staan en jullie betalen jullie al blauw, dat wordt erger.'" 

 

Boekestijn vindt het voorbeeld van Biden dan ook heel goed. "Gewoon zeggen waar het op staat. Als wij ze gaan helpen met een cyberoorlog, dan ben ik daar voorstander van, dan kunnen er ook cyberaanvallen geïntensiveerd worden naar Nederland toe. Die dingen kun je op de achterkant van een envelop uitrekenen. Wij zijn geen eilandje hier, we worden geraakt."

Kijk het gesprek hieronder terug:

Rutte
7 min 57 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Historicus Arend-Jan Boekestijn zit aan tafel om te praten over de Russisch-Oekraïense crisis. Want hoe gaat dit conflict invloed hebben op de Nederlandse samenleving en wat zou Boekestijn adviseren aan Rutte?

Schrijf je in voor M's nieuwsbrief