Bamboe: zijdezacht textiel met mogelijk dodelijke gevolgen

Tegenwoordig kan men textiel van bikkelharde bamboe maken. Een stof die zachter en vele malen duurzamer zou zijn dan katoen. Maar zijdezachte stof maken van keiharde stokken, hoe doe je dat? De Keuringsdienst beet zich stuk op bamboetextiel en stuitte op een verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten.

Bamboe als alternatief voor katoen

Grote kans dat de trui, onderbroek of sokken die je draagt van katoen gemaakt zijn. Een makkelijke stof, die prettig aanvoelt. Ideaal. Of toch niet? De katoenindustrie, blijkt, is één van de grootste vervuilers van onze planeet. Slecht nieuws dus. Bamboe daarentegen is een ecologisch gewas en groeit haast sneller dan een bonenstaak. Een bamboeplant kan in China zelfs tot één meter per dag groeien en heeft veel minder water nodig dan katoen. Na het kappen groeit de plant ook vanzelf weer aan.

Op het eerste oog voordelig voor de producent, consument en natuur. Want waar wij bamboe vooral als sierplant kennen, ziet de textielindustrie een hele andere toepassing: kleding. Van onderbroeken en rompertjes tot aan sokken en shirts. Een boterzacht, hypoallergeen en duurzaam alternatief voor katoen. De bamboe business is booming.

Heb jij kleding gemaakt van bamboe?
  1. Ja 63% (354 votes)
  2. Nee 27% (151 votes)
  3. Zou kunnen, weet ik niet 10% (59 votes)

Viscose

Het telen van de bamboeplant is dus ecologisch verantwoord. Als consument krijg je dan ook al snel het idee groen bezig te zijn bij aankoop van een bamboe rompertje. De labels van bamboe kleding staan immers vol duurzame certificaten en claims. Je zou dan ook denken dat dit hét textiel van de toekomst is. Maar om van bamboe textiel te maken is een intensief verwerkingsproces nodig. Want zijdezachte garen spinnen van bikkelharde bamboe is zo eenvoudig nog niet. 

De snelste weg om bamboe zacht te maken is met behulp van chemicaliën. Dit is dan ook de meestgebruikte methode. Door middel van een chemisch viscose-proces verandert de bamboe in een zachte pulp die tot garen gesponnen kan worden. Deze chemicaliën, waar koolstof disulfide er één van is, zijn niet ongevaarlijk. Wie met deze toxische stof in aanraking komt, kan geheugenverlies of verlamming oplopen, en in het ergste geval zelfs acuut sterven. Daarnaast is deze stof ook nog eens giftig voor dier en natuur. Maar wat gebeurt er met dit chemische afval na gebruik?

Groener doen

KRO-NCRV geeft om de aarde. Jij ook? Raak geïnspireerd door andere groene artikelen!

Een eekhoorn in je achtertuin

Chemisch afval

Je zou denken dat wie pronkt met duurzame claims, dit zou moeten weten. Toch blijkt dat niet altijd het geval. Of willen ze het liever niet weten? Uit onderzoek van de Keuringsdienst blijkt dat lang niet alle fabrieken in China het secuur werken met deze schadelijke stoffen even nauw nemen. Met ernstige gevolgen voor milieu, mens en dier. Kledingmerken en producenten verwijzen vaak naar certificeringinstanties. Maar die blijken vaak tekort te schieten. Want certificaat of niet: het dumpen van chemisch afval komt in China nog veel te vaak voor.

De chemische productie van bamboetextiel is een dusdanig vervuilend proces, dat je twijfels kunt hebben bij de duurzame claims van producenten. Twijfels die de kledingindustrie doorgaans zelf liever onder de pet houdt. Want juist dankzij het duurzame imago is bamboe erg populair. Daarnaast zijn de antibacteriële en hypoallergene claims niet juist. Want als mensen deze toxische chemicaliën niet overleven, doen de antibacteriële en hyporallergene werking dat ook niet. Het wordt hierdoor voor de consument onmogelijk om door de bomen het bamboebos te zien. Het grootste deel van de bamboekleding mag dan boterzacht zijn, maar duurzaam is het zeker niet.

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg