Het is menselijk, maar voor de meesten toch onwenselijk: zweet. Deodorant belooft ons daarom gegarandeerd langdurige frisheid. Er is zelfs deo die 72 uur lang doeltreffend zou zijn. Maar blijf je door het gebruik van deze deo’s echt zo lang okselfris, of zit er een geurtje aan de deo-industrie?

Aluminiumzout

De stof die er in de meeste deodorant voor zorgt dat je (tijdelijk) minder zweet, is aluminiumzout. Die stof vormt een laagje gel op de oksel, waardoor de zweetproductie afneemt. Logischerwijs zou je denken dat deodoranten die 48 of 72 uur bescherming bieden, veel meer van dat aluminiumzout bevatten. 

Een inspectie van het etiket maakt je echter nog niet veel wijzer. Hoewel op de achterkant van de verpakking wordt vermeld dat de deodorant aluminiumchloorhydraat (aluminiumzout) bevat, is de exacte hoeveelheid niet te vinden. Fabrikanten zijn dat namelijk niet verplicht te vermelden. 

Let jij op een langdurige werking bij aanschaf van deodorant?
Choices

Deodorant onder de loep 

De Keuringsdienst liet meerdere deo’s testen in een lab. In het onderzoek werden vrouwendeodorant en mannendeodorant met 24 uur bescherming, en mannendeodorant met 48 uur bescherming getest. 

De resultaten laten zien dat er weinig verschil in de hoeveelheid aluminiumzout zit. Alle drie de deodoranten bevatte ongeveer 1% aluminiumchloorhydraat. Maar kloppen de claims over de duur van zweetvrije oksels dan wel? Volgens het testpanel bleek er weinig verschil in zweetgeur te zitten tussen de deodorant die 24 of 48 uur zou beschermen. 

Vage claims

Wanneer een deodorant claimt 48 uur tegen zweetoksels te beschermen, betekent dit dat je oksels na 48 uur minder stinken dan bij onbehandelde oksels (waar geen deodorant op is aangebracht). Dit wil dus niet zeggen dat ze na 48 uur niet stinken.

Ook de vermelding 'dermatologisch getest' op het etiket zegt niet veel. Een dermatoloog kan een klein beetje deodorant op zijn huid spuiten en de fabrikant mag dan al beweren dat de deodorant dermatologisch getest is. Maar maakt het dan echt geen verschil welke deo je onder je oksel aanbrengt? 

Marketing 

Het grootste verschil zit vooral in de prijs. Hoe langer de deodorant doeltreffende beweert te zijn, hoe hoger de prijs. Een deodorant die 48 uur zegt te werken, kost zo’n vijf euro. Terwijl de versie die je 72 uur frisse oksels zou geven, met een prijs van bijna 5,59 euro zo’n 60 cent duurder is. 

Uitspraken als ’48 uur lang doeltreffend’ en ’72 uur geurvrij’ lijken vooral slimme marketingclaims om het product aantrekkelijker, en daardoor duurder, te maken. Koop dus vooral de deodorant die jij zelf prettig vindt, maar verwacht niet dat je oksels na drie dagen nog okselfris ruiken.

Keuringsdienst van waarde: Deodorant

Er is deodorant die 24 uur goed blijft en deodorant die 48 uur doorwerkt. Hoe doen ze dat toch, zo precies weten hoe lang welke deo je oksels fris houdt? Het ene zweet is de andere toch niet? De Keuringsdienst van Waarde wil het zeker weten, hoelang ze door kunnen zonder te zweten en neemt een frisse duik in de wereld van de deodorant.

Keuringsdienst van waarde - Kalverliefde Ersin