Ook in Spraakmakers konden we er niet omheen: curlingouders. De term bestond al lang, maar ook ik leerde hem pas onlangs kennen. Mocht u het nog niet weten; curlingouders zijn ouders die het hun kinderen zo gemakkelijk mogelijk proberen te maken door veel zorgen van ze weg te nemen.

Bijna als vanzelf dacht ik achter de microfoon: ‘O jee, ben ik ook zo’n moeder? Maak ik me er schuldig aan het vergeten broodtrommeltje na te brengen? Rijd ik haar wel even naar de sport als het regent? Enigszins herkenbaar is het wel, maar misschien heeft iedere ouder dat?’

Het leuke is dat we Spraakmakers niet alleen voor, maar ook mét onze luisteraars maken. We hebben een groot Spraakmakers-panel, waar iedereen welkom is en iedereen vanuit eigen ervaring in de uitzending kan meepraten en dat gebeurt meestal erg openhartig en eerlijk. Zo vertelde een vader dat hij veel te lang beschermend was geweest, totdat hij zich realiseerde dat hij zijn kinderen daarmee juist tekort deed. De opvoed-expert meende dat we kinderen weerloos maken door ze zo te pamperen. Ze hebben later juist profijt van een beetje tegenslag.

En dan krijg je als presentator dus even een spiegel voorgehouden. Geweldig toch? Ik weet overigens niet of iedereen dat zo prettig vindt ... want de volgende keer dat het regent en mijn dochter naar judo moet, stapt deze moeder dus mooi niet in de auto. Een stukje fietsen is heel gezond! 

Deze column komt uit het Vertel.Magazine

Vertel. gaat verder waar onze programma’s stoppen. Beleef de verhalen achter onze schermen in ons ledenmagazine Vertel. en de Vertel. podcast.