Voel je fitter en gezonder: voordelen van een bewuste ademhaling

Je ademt in en weer uit, en vaak heb je het niet eens door. En dat terwijl je ademhaling zó belangrijk is. De hoogste tijd dus om bewuster adem te gaan halen.

Ons onderbewustzijn zorgt ervoor dat we rustig doorademen, maar we zouden heel wat meer aandacht aan deze vitale functie mogen geven. Het werkt namelijk zo: een ademteug neemt zuurstof op die we nodig hebben bij allerlei belangrijke processen in ons lichaam. Tegelijkertijd adem je CO2 uit, een afvalstof. De kunst van het ademen is erop gericht om het evenwicht tussen zuurstof en CO2 te bewaren.

Een ademhaling is dus veel meer dan een simpele ‘in en uit’. Sterker nog, een oppervlakkige ademhaling kan de oorzaak zijn van verschillende problemen. Van moeite met slapen en een verminderde weerstand tot hartkwalen. Maar een snelle ademhaling is ook niet goed, want dat leidt weer tot duizeligheid, spiertrekkingen en hyperventilatie.

'Een gezonde geest heeft een rustige adem'

Afhankelijk van je lengte en lichaamstype halen we normaal gesproken tussen de acht en veertien maal per minuut adem. Deze manier van ademen helpt jou zo veel mogelijk zuurstof op te nemen, terwijl je ook genoeg van je CO2 kwijtraakt. Door deze belangrijke balans kan je lichaam beter functioneren. Zo wordt je hartslag vertraagd en je zenuwstelsel gekalmeerd. Je voelt je niet alleen fitter en energieker, je bent het ook daadwerkelijk. Een echte verademing!

Adem heeft ook een positieve invloed op je mind. Je kent het misschien wel van het mediteren of de yoga. Of van het dagelijks leven. Als de spanning even te veel wordt, adem je een aantal keer rustig en diep in en uit. Sluit er ook even je ogen bij voor wat extra concentratie. Vrijwel direct voel je de rust in je lijf terugkeren.

Maar er zijn meer simpele oefeningen die jouw geest kunnen kalmeren. Ben je bijvoorbeeld erg ongerust? Dan kan je dit opdringerige gevoel met langere uitademingen af laten nemen. Adem bijvoorbeeld 4 seconden in en 5 of 6 seconden weer uit. En hou dit een paar minuten vol tot je de rust voelt terugkeren. Zo makkelijk kan het zijn.