Juni: de rijke oogst

Het eten van seizoensgroenten is een geweldige manier om duurzaam te leven, goedkoper uit te zijn en te genieten van de beste smaken. En in juni is dat niet heel lastig met het grote aanbod van verse groenten.

Van asperges tot aubergines en van bloemkool tot broccoli, de keuze is reuze. Andere groenten die nu vers van ’t land komen, zijn onder andere: courgette, erwtjes, komkommer, prei, radijsjes, sla, tomaten, venkel en wortelen. Maar ook, paksoi, spitskool, rabarber en onze favoriet: spinazie!

Wil jij weten welke groente allemaal in het seizoen zijn?

Download de groentekalender!

lentegroente groentekalender lentefruit

Spinazie in volle glorie

Spinazie is een van de sterren van de maand juni. Van februari tot april heb je vaak te maken met spinazie uit de kas. Vanaf april tot en met september komt de spinazie uit volle grond. En is dan vaak afkomstig uit Nederland. Deze donkergroene bladgroente is niet alleen heerlijk, maar ook rijk aan vitamine A, vitamine B11 en vitamine K en mineralen.

Er zijn verschillende soorten spinazie. Kleinbladige spinazie, ook wel babyspinazie genoemd, is heel geschikt voor gebruik in salades. Grootbladerige spinazie is wat stugger en wordt meestal gekookt of verwerkt in warme gerechten. Wilde spinazie is wat steviger en heeft een onregelmatiger blad.

Dop je eigen zomerse boontjes

Een andere groente die volop in het seizoen is, is de tuinboon. De Nederlandse tuinboon is vaak maar korte tijd verkrijgbaar. Zo rond half juni tot en met augustus. De tuinboon is eigenlijk een 'vroege' peulvrucht: het zijn eetbare zaden in een viltige peul.

Jonge tuinboontjes zijn het lekkerst. Ze hebben een zachte, volle smaak. Tuinbonen zijn gezond en bevatten een hoog gehalte aan vitamine B en C. Je kunt tuinbonen op verschillende manieren bereiden, zoals in een nacho's bonensalade of een schelppasta met tuinbonen en mascarpone.

Meer weten over groente en andere voedingsmiddelen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Eerlijker Eten.

Keuringsdienst van waarde - Kalverliefde Ersin