Begin het nieuwe jaar goed met een week lang mediteren waar en wanneer je maar wil en doe mee met de meditatie challenge van Boeddha in de polder.

Doe ook mee

In het nieuwe seizoen van Boeddha in de polder mediteert Joris Linssen veel samen met onze gasten. En zo heeft hij geleerd dat je van mediteren heel rustig kunt worden en dat je er fysiek en mentaal beter door gaat voelen.

Ook kan mediteren helpen om uit een burn-out of depressie te komen. En mediteren kun je leren. Een week lang nemen de gasten uit het derde seizoen je mee in hun eigen manier van mediteren. Doe ook mee en ontdek welke meditatievorm bij jou past.

Vipassana meditatie

De vijfde meditatie uit de meditatie challenge wordt gegeven door boeddhistisch leraar Jotika Hermsen. Jotika leefde 24 jaar als franciscaanse kloosterzuster toen ze het boeddhisme ontdekte. Inmiddels is ze de negentig gepasseerd en wijdt ze haar leven als decennia aan het boedhisme. Ze begeleidt mensen met vragen over identiteit en hoe boeddhisme kan helpen om jezelf te vinden. 

Jotika over deze meditatie: ‘Vipassana is samengesteld uit twee woorden: Vi en Passana. In het Nederlands betekent dat: helder en zien. Het gaat in de Vipassana dus om een speciale manier van zien. Om anders zien. Om dieper zien. Zien hoe lichaam en geest functioneren om zo inzicht te krijgen in de werking van lichaam en geest.’ 

Zonder oordelen

‘Door het beoefenen van Vipassana meditatie train je jezelf in het observeren van dat wat zich van moment tot moment in je lichaam en geest voordoet. Ongekleurd, zonder oordelen, zonder vergelijken en zonder direct te reageren op dat wat er is. Door op deze manier te kijken naar je eigen ervaringen ontstaat er innerlijke balans en ga je intuïtief begrijpen wie, wat en hoe je bent.’

Volg de meditatie hier:

Meditatiechallenge Boeddha in de Polder - Vipassana meditatie
13 min 28 s
Deze video op je eigen site plaatsen