De kandidaten in Nieuwe Boeren zijn verantwoordelijk voor hun eigen eten. Naast de eieren van de kippen en het graan voor brood hebben ze ook een moestuin voor groenten. Maar onze kandidaten hebben niet allemaal groene vingers.

De moestuin was gelukkig al gevuld toen de kandidaten aankwamen op de eerste dag. Maar wat is nou precies wat? En kun je het allemaal eten? Gelukkig hebben de kandidaten een boerenbijbel ontvangen. Hierin staat alles wat ze moeten weten over een moestuin.

Ken je klassiekers

Dennis en Jethro moesten bij het eerste duel al flink wat groenten uit hun hoofd kennen. Wil jij nu graag je kennis van groenten bijspijkeren of heb je juist nog heel wat te leren? Geen probleem. Wij zetten wat klassiekers op een rij, die ook nog eens in de tuin van onze Nieuwe Boeren zijn te vinden!

Selderij

Selderij wordt ook wel selderie of selder genoemd. Wist je dat selderij op de Nederlandse Rode lijst staat? Dat betekent dat de plant zeldzaam is. De plant bevat veel water en daarom moet deze worden gepland in een vochtrijke bodem. In het wild zie je hem daarom ook langs de kust en sloten.

Er zijn verschillende soorten selderij, denk aan: snijselderij, bleekselderij en knolselderij.

Selderij kun je zowel rauw als gekookt eten, of gedroogd als specerij in kruidenmixen. Ook heerlijk in een soepje met versgebakken brood. Voor je je schoonmoeder voorziet van zo’n heerlijk geurend soepje moet je toch wel eerst even checken of ze niet allergisch is. Onder mensen met een voedselallergie, komt die voor selderij namelijk relatief veel voor.

Selderij Nieuwe Boeren

Knolvenkel

Knolvenkel heeft een bol-achtige structuur, de venkelknol, deze wordt als groente gebruikt. Je kan hem oogsten als de venkel ongeveer 10 cm groot is. Dit is zo’n drie maanden na het zaaien. De venkelknol blijft twee tot drie dagen goed mits je hem koel bewaart.

Venkel komt uit Azië en het Middellandse Zeegebied en is via middeleeuwse handelsroutes naar de rest van Europa vervoerd. Vooral in Zuid-Europa wordt knolvenkel veel verbouwd en is hij veel terug te vinden in salades.

Wist je dat de zaden al eeuwenlang bekend staan als geneeskrachtig? Het zou onder andere helpen bij darm- en menstruatieproblemen. Er wordt thee van gemaakt of de olie wordt uit de zaden gepest. Let op: verloskundigen raden het gebruik van venkel(-thee) af voor vrouwen die borstvoeding geven.

Venkel Nieuwe Boeren

Spitskool

Spitskool is net als witte en rode kool een sluitkool, omdat ze gesloten buitenbladeren hebben. Spitskool is wel een zomergroente, terwijl andere kolen wintergroente zijn.

De spitskool heeft mediterrane roots, maar is een echte wereldreiziger. Al duizenden jaren vind je hem over de gehele wereld!

Spitskool is frisgroen, stevig en heeft een zachte smaak. Ideaal om te koken, te stoven, te smoren en te roerbakken.

Qua verzorging heeft spitskool niet veel nodig. Verwijder wel het onkruid rondom de kolen en geef ze water bij droog weer. Daarnaast houdt hij niet van insecten en vogels. Hij groeit snel en kan twee weken na het sluiten van de bladeren worden geoogst. Daarna kun je hem op een koele plek buiten de koelkast nog zeker een paar dagen bewaren.

Spitskool Nieuwe Boeren

Koolrabi

De koolrabi komt zeer waarschijnlijk uit Noord-Europa. De naam koolrabi komt uit Duitsland. De oude Vlaamse naam voor deze groente is raapkool. De groente komt uit een kruising van wilde kool en wilde witte biet. Dat moet een wilde nacht zijn geweest. ;)

Koolrabi komt in twee verschillende kleuren voor. Paars en lichtgroen. Ze zijn niet verschillend in smaak, al zal je de lichtgroene vorm het vaakst zien. De knol moet worden geoogst als hij 7–8 cm in doorsnee is. Bewaar hem koel als je de kool langer wil bewaren.

Je kan de koolrabi koken of rauw eten. Hij zit vol met vitamine B, vitamine C, kalium en magnesium.

Koolrabi Nieuwe Boeren

Nieuwe boer(en)?

Is je moestuin-kennis nu weer een beetje up-to-date? Mooi zo. Succes met het planten van je eigen moestuin. We hopen op een goede oogst!

Goed schoeisel nodig voor in je eigen moestuin?

Leuk zo’n moestuin maar je witte sneakers vinden dat iets minder. Klompen zijn daarvoor perfect! Benieuwd hoe je nou een mooi stel houten klompen maakt? 

Lees hier verder hoe je dit doet

Meer zien van Nieuwe Boeren?

Kijk dan elke donderdag om 20.30 uur naar NPO 1!

Wil je meer groen(t)e verhalen?

Wij bundelen voor jou interessante tips, verhalen en video's over duurzaamheid.