Carnavalsliefhebbers Tön en Ria komen speciaal over vanuit Canada

Hoe verslavend Carnaval kan zijn blijkt uit het verhaal van Tön en Ria Kersten. Ze wonen al 48 jaar in Canada, maar keren elke twee jaar terug naar hun geboortegrond om zich in het feestgedruis te storten.

Tön en Ria schoppen het zelfs tot prinsenpaar van de 50+ groep van de Bessembienders in het Limburgse Siebengewald. Door corona moesten ze carnaval jarenlang missen, maar dit keer zijn ze weer van de partij. Eindelijk kunnen ze de scepter overdragen aan de nieuwe prins. Pastoor Rick Blom, zelf een fervent liefhebber, leidt de carnavalsmis. In het bijzijn van het oude prinsenpaar, Tön en Ria, wordt het nieuwe paar door hem ingewijd. “Mensen hebben veel over voor carnaval, maar dit is wel heel bijzonder.” zegt hij over het carnavalshart van de Canadezen.

'Mensen hebben veel over voor carnaval, maar dit is wel heel bijzonder'

Pastoor Rick Blom

Avontuurlijke geest

In de jaren zeventig waagt het jonge gezin Kersten met drie kleine kinderen de grote stap: ze emigreren naar Canada om daar op een veehouderij met 2000 koeien te werken. Daar is moed en een avontuurlijke geest voor nodig. Ze laten Nederland nooit helemaal los. De kinderen zijn er geboren en ze keren af en toe terug voor familiebezoek én voor vasteloaven, zoals carnaval in Limburg wordt genoemd.

Het mooiste feest

Op de zolder bij de zus van Ria wordt carnavalskleding uitgezocht, want hossen en polonaise dansen doe je in vol ornaat. Het is lastig voor ze om de liefde voor carnaval in woorden te vatten: “Het is een gevoel. Dat kun je niet uitleggen. Je moet het van binnenuit voelen.” Ze genieten in Canada ook van Kerst en Oudjaar, maar niets kan tippen aan carnaval: “Dat je langere tijd dichtbij elkaar bent, maakt het tot het mooiste feest van het jaar.”

'Je moet het van binnenuit voelen'

Vogeltjesdans

Met vrienden genieten Tön en Ria van het verkleden, de kroegentocht en natuurlijk de polonaise: “In Canada kennen ze de polonaise helemaal niet. Daar hebben ze alleen de vogeltjesdans,” aldus Ria. Hun drie kinderen hebben ze nooit kunnen overtuigen van de lol van carnaval. Dat zijn echte Canadezen geworden, ook al zijn ze regelmatig in Nederland geweest: “Ze weten niet wat ze missen." En dus gaan ze altijd met zijn tweetjes naar Nederland: “Laat carnaval maar beginnen, wij zijn er klaar voor!”

Carnavalshart is te zien vanaf 14 februari tot en met 17 februari om 18.30 uur bij KRO-NCRV op NPO2 en bij Omroep Brabant en L1.