Bak ook de carnavalslekkernij nonnevotten van Heel Holland Bakt kandidaat Cas Wolters

Cas Wolters - bekend van Heel Holland Bakt - legt uit hoe je zelf de Limburgse lekkernijen nonnevotten kan maken. Lees verder voor het recept, die terecht een hit is tijdens carnaval!

Wat is een nonnevot?

Met carnaval zetten Limburgers graag hun tanden in een zogenaamde nonnevot (Limburgs voor de kont van een non). Dit gebak heeft de vorm van een lus met een losse knoop. In 1676 werden nonnevotten aangeboden aan de Franse bevelhebbers die de stad Sittard willen innemen. De naam is mogelijk afgeleid van de strik, die nonnen in die tijd dragen op hun achterste.

Cas Wolters - bekend van Heel Holland Bakt - is een trotse Limburger, die de lekkernij bakt in aanloop naar de Vastelaovend. Als trouwe carnavalist viert hij Carnavalszaterdag met zijn dove en slechthorende vrienden. De Carnavalskrakers laten ze vertalen door twee doventolken.

Cas Wolters en zijn nonnevot
Cas Wolters en zijn nonnevot

Het recept van Nonnevotten

Wil jij, net als Cas, nonnevotten maken? Dit is het recept:

  1. Verwarm 125 gram volle melk samen met 80 gram ongezouten boter in een pannetje tot het mengsel lauwwarm is.
  2. Doe vervolgens 320 gr bloem, 10 gram droge gist, 35 gram basterdsuiker, een theelepel citroenrasp en 1 ei in een mengkom. Voeg hier het melk/boter mengsel aan toe. Meng alle ingrediënten met een keukenmachine, mixer of met de hand tot een soepel deeg. Voeg 5 gram zout toe en kneed nog een paar minuten. Maak een grote bol van het deel van en laat die in een kom 15 minuten rijzen.
  3. Na het rijzen maak je kleine bolletjes van 60 gram, weeg dit af op een weegschaal. Laat deze bolletjes een kwartier rusten. Rol de bolletjes tot ‘stengels’ en maak er een knoop in. Laat deze knopen 50 minuten rijzen op een vochtige, warme en tochtvrije plek.
  4. Verwarm ondertussen de frituurpan tot 180 graden. Leg de nonnevotten voorzichtig in de olie en bak ze in 4 minuten bruin, keer ze halverwege. Laat het gebak uitlekken en dompel ze in 200 gram kristalsuiker gemengd met een snufje kaneel.

 

Carnavalshart is te zien vanaf 14 februari tot en met 17 februari om 18.30 uur bij KRO-NCRV op NPO2 en bij Omroep Brabant en L1.

Meer weten over eten? Aan jou de keus!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten.

Sharon de Miranda