Luxemburg (KNA) 28 oktober 2021 - In aanloop naar de VN-klimaatconferentie in Glasgow hebben de katholieke bisschoppen er bij de EU op aangedrongen de lat hoger te leggen dan gepland. Kardinaal Jean-Claude Hollerich noemde de COP26 een “moment van de waarheid” voor iedereen.
Naast de aangekondigde vermindering van broeikasgassen zijn meer inspanningen op alle niveaus nodig, schreef COMECE-voorzitter Hollerich woensdag in een brief aan de hoofden van de EU-instellingen.
De Luxemburgse kardinaal roept onder meer op tot een onmiddellijke stopzetting van investeringen in infrastructuur voor fossiele brandstoffen en een onmiddellijke stopzetting van subsidies voor fossiele brandstoffen en voor schadelijke landbouwproductie.
RK-Kerk goed vertegenwoordigd in Glasgow
De EU treedt tijden de COP26, die op 31 oktober begint, op als onderhandelaar voor haae 27 lidstaten. Hollerich benadrukte dat de bijdragen van EU de verantwoordelijkheid van Europa moeten weerspiegelen. Zowel van de gemeenschap als van individuen zouden hogere ambities moeten worden verlangd. “Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om onze levensstijl radicaal te veranderen, om een einde te maken aan ondoordacht consumentisme en overexploitatie”, aldus de kardinaal. Een manier vinden om de opwarming van de aarde onder de 1,5°C te houden, noemde hij een “morele plicht”.
Hollerich, die alle bisschoppenconferenties in de EU vertegenwoordigt, dringt erop aan de bestaande toezeggingen inzake klimaatfinanciering na te komen en zich ook te verbinden tot het compenseren van klimaatgerelateerde verliezen en schade in arme landen. Financiële en technologische steun voor het Zuiden van de wereld is “een kwestie van fundamentele rechtvaardigheid” en een compensatie voor de “ecologische schuld” van de rijke landen.
Volgens een maandag gepubliceerd financieringsplan blijven de geïndustrialiseerde landen ver achter bij het zelfopgelegde streefcijfer van 100 miljard dollar per jaar voor klimaatprojecten in ontwikkelingslanden. Slechts ongeveer een kwart van de huidige 80 miljard gaat naar maatregelen voor aanpassing aan de klimaatverandering. Schadevergoedingen voor natuurrampen die vaker voorkomen, zijn niet in de berekening opgenomen.
Hollerich eist dat Europa zorgt voor samenhang tussen de aangekondigde doelstellingen en beleidsmaatregelen. Klimaatbeschermingsdoelstellingen hebben geen nut als zij door staten actief kunnen worden ondermijnd, schrijft hij. Oplossingen voor de ecologische crisis moeten volgens hem hand in hand gaan met oplossingen voor sociale en economische problemen. Verder wijst de aartsbisschop van Luxemburg op de rechten van inheemse volkeren en plaatselijke gemeenschappen wanneer die actieg optreden ter bescherming van het klimaat en de biodiversiteit.