
Brussel, 4 maart 2025 – Overmorgen komen de regeringsleiders van de EU bijeen in Brussel voor een speciale top, die naar verwachting ook zal worden bijgewoond door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. In de aanloop daarnaartoe hebben de katholieke bisschoppen de regeringen van de EU opgeroepen om eensgezind steun te betuigen aan het land dat door Rusland is aangevallen.
Solidariteit met Oekraïne is volgens COMECE (de commissie van de episcopaten van de lidstaten van de Europese Unie) nodig tegen de achtergrond van de “onvoorspelbaarheid van de acties van sommige leden van de internationale gemeenschap”, aldus een verklaring van COMECE, die vandaag werd gepubliceerd. De Verenigde Staten worden niet met name genoemd, maar hoogstwaarschijnlijk wel bedoeld.
Effectieve veiligheidsgaranties
De bisschoppen bedankten de Europese regeringen uitdrukkelijk voor hun humanitaire, politieke, economische, financiële en militaire steun aan Oekraïne. Ze riepen ook op tot “effectieve veiligheidsgaranties” en inspanningen om de toetreding van het oostelijke buurland tot de EU te versnellen. Als er nu een nieuwe mondiale veiligheidsarchitectuur moet worden gedefinieerd, moet de EU trouw blijven aan haar roeping om “een belofte van vrede en een anker van stabiliteit voor haar omgeving en de wereld” te zijn.
“De strijd van Oekraïne voor vrede en de verdediging van zijn territoriale integriteit is niet alleen een strijd voor zijn eigen toekomst. De uitkomst ervan zal ook beslissend zijn voor het lot van het hele Europese continent en een vrije en democratische wereld,” schrijft COMECE-voorzitter bisschop Mariano Crociata in de verklaring.
Vrede door onderhandelingen
Een alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede in Oekraïne kan wat COMECE betreft alleen worden bereikt door onderhandelingen. Dergelijke inspanningen moeten ondersteund worden door “sterke trans-Atlantische en wereldwijde solidariteit” en moeten Oekraïne als slachtoffer van de Russische agressie beschouwen.
De EU-bisschoppen verzetten zich tegen pogingen om “de realiteit van deze agressie te verdraaien”. De inval van Rusland in Oekraïne was “een flagrante schending van het internationaal recht”, luidt het. “Het gebruik van geweld om nationale grenzen te wijzigen en de wrede daden tegen de burgerbevolking zijn niet te rechtvaardigen en vereisen de consequente toepassing van gerechtigheid en verantwoording.”
EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft in de aanloop naar de top een miljardenplan voorgesteld om Europa te herbewapenen.