De 12-jarige Daan Mus uit Twello is de trotse winnaar van de KRO-NCRV Veer in je reet award. De award is in het leven geroepen, omdat KRO-NCRV vele initiatieven voorbij zien komen in de krant en op social media van kinderen die zich belangeloos inzetten. Al deze bijzondere initiatieven verdienen een speciale prijs, omdat ze de wereld van morgen een beetje eerlijker, groener of liever maken.

Daan Mus

Een aantal jaar geleden werd Daan gediagnostiseerd met een spierziekte. Hij meldde zich aan bij de organisatie Spieren voor Spieren, waar activiteiten voor ouders/verzorgers en kind worden georganiseerd. Tijdens de fysiotrainingen oefent hij met een racerunner (een driewielig loopframe). Dit om zijn spieren intact te houden, omdat hij zichzelf voortbeweegt met een rolstoel. Als grapje kwam hij samen met zijn fysiotherapeut op het idee om van zijn school naar huis acht kilometer te 'racerunnen'. Afgelopen juni was het zover en heeft Daan deze afstand afgelegd samen met klasgenoten. Zijn doel was om 500 euro op te halen, maar dit is uiteindelijk een bedrag van 10.000 euro geworden.

'Niet opgeven ook al heb je een spierziekte, want je kan het.'

Daan Mus

Azra

Vorig jaar won de 11-jarige Azra uit Maastricht de Veer in je reet award. Azra maakte en verkocht twee jaar lang sleutelhangers en armbandjes, daarmee haalde ze een bedrag van 1600 euro op. Met het geld zorgde ze voor een nieuwe waterput in Tsjaad (Centraal-Afrika), die werd naar haar vernoemd en zorgt ervoor dat 400 mensen schoon drinkwater hebben. Afgelopen zaterdag 28 januari reikte ambassadeur Tim Sender de prijs uit aan Daan Mus.

Presentatoren
Stippen tegen pesten