We beschouwen dingen en spullen als ons bezit, maar zijn ze niet meer dan dat? Deze vraag staat centraal in de intrigerende documentaire Wij de dingen

Meer dan alleen bezit

Wij de dingen is een documentaire over de relatie tussen mensen en dagelijkse dingen. We beschouwen de dingen als ons bezit maar wat nou als ze meer zijn dan dat? We kunnen ons inleven in andere mensen, maar wat als je je inleeft in de spullen uit je dagelijkse omgeving? 

In Wij de dingen filmt filmmaker Nathalie Faber een aantal bijzondere mensen over hun relatie met dingen: een verzamelaar die leeft als een 'god in Frankrijk', een kunstenaarsduo dat zich in hun slapsticks laat bewegen door de objecten om hen heen, een groepssessie 'Parlement van de Dingen' waarbij mensen zich verplaatsen in de dingen en een gevluchte filosoof uit China die al zijn dingen heeft moeten achterlaten. 

Bijzonder perspectief

Het is interessant om je af te vragen wat je relatie is tussen jou en de dingen in je leven. We nemen onze bezittingen vaak voor lief en staan amper stil bij wat we allemaal hebben, maar wat als we ons leven vanuit hun perspectief zouden bekijken? Filmmaker Nathalie Faber besloot te onderzoeken hoe dat werkt bij ons. Niet zozeer om een aanklacht te maken tegen de wegwerpmaatschappij, maar om met een positieve benadering vanuit verbeelding te laten zien hoe wij verbonden zijn met onze spullen. En daarom komen de spullen zelf ook aan het woord in deze documentaire.

Verder dan materialisme

De film zet je aan tot nadenken over wat je allemaal gebruikt in je leven en wat de waarde daarvan is. En daar raak je op een positieve manier door geïnspireerd, zeker als je wel eens worstelt met vragen over spullen en materialisme. 

Nathalie Faber zegt hierover: 'De gemiddelde Europeaan heeft ongeveer tienduizend dingen. Ik raad iedereen aan eens naar kinderen te kijken, hoe zij met hun speelgoed omgaan. Als je klein bent, lijkt er nauwelijks een verschil te bestaan tussen hoe je met je knuffel omgaat en met je ouders. Een klein kind is net zo gehecht aan zijn lievelingsdingen als aan mensen. Ik denk dat de hoofdpersonen in mijn documentaire laten zien dat zij hun verbeelding eigenlijk nooit zijn kwijt geraakt. Dat gaat verder dan materialisme. Alsof een ding een deel van je lichaam kan worden.'

Wij de dingen wordt als herhaling uitgezonden op zondag 14 april 2024 rond 15.20 uur bij de Boeddhistische Blik op NPO2. Bekijk hieronder de trailer of kijk de documentaire op NPO Plus.

Over onze relatie met dingen
1 min 22 s
Deze video op je eigen site plaatsen