Een schrijver, therapeut, schilder, performer én zenboeddhist, Tom Hannes is het allemaal. En hij kan heel goed popiconen imiteren. David Bowie bijvoorbeeld, want ook dat is boeddhisme vindt Hannes: 'Iemand imiteren geeft een andere kijk op het leven.'

Een nieuw verhaal is een inspirerend portret van de schrijver en boeddhistisch leraar Hannes. Hannes schreef meerdere boeken over het boeddhisme met speelse titels als Zen of het konijn in ons brein, De badkamer van de Boeddha en Als een Boeddha, als een uilskuiken

David Bowie imitator

Daarnaast schrijft hij regelmatig opiniestukken en kroop hij meermaals in de huid van grote artiesten als Nick Cave en David Bowie, want, zegt Hannes: 'Imiteren geeft een andere blik op het leven'. Hannes schildert, doet performances over componist John Cage en schrijft over het Antropoceen, de periode waarin de aarde door het handelen van de mens verandert, met de klimaatverandering als gevolg.

De vraag die Tom Hannes zichzelf keer op keer weer stelt is wat het boeddhisme kan brengen in deze verwarrende tijd. Hij is constant op zoek naar de link tussen het boeddhisme en onze tijd.

Nieuw perspectief

Jaren geleden maakte Hannes actief deel uit van een boeddhistische gemeenschap waar hij twintig jaar samen met zijn toenmalige vrouw in zat. Alles moest wijken voor zijn beoefening en zenretraites, zo zeer zelfs dat hij er soms zijn baan voor opgaf. Maar langzaam begon zijn perspectief te kantelen van een teruggetrokken kloosterling naar een schrijver die zich steeds meer begon te interesseren voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Nadat zijn vrouw onverwachts zelfmoord pleegde, nam hij afscheid van het kloosterleven. Hij begon een gesprekspraktijk waar mensen met levensvragen terechtkunnen en ging boeken schrijven. 

Nieuwe blik

Hannes vindt dat de huidige tijd vraagt om een nieuwe blik op de wereld. Waar de traditionele politieke partijen moeite hebben met het formuleren van antwoorden en beleid op de huidige problemen, is het nodig om een nieuw verhaal te bedenken. Volgens Hannes zitten er in het boeddhisme veel aanknopingspunten die het huidige denken kunnen helpen.

Ondertussen beweegt hij zich ook in de theaterwereld waar hij samen met zijn huidige vrouw Kyoko Scholiers het stuk Zone X schreef. Het is theater dat zich afspeelt in de straten van Antwerpen in de verre toekomst en een niet al te rooskleurig beeld geeft van de tijd die komen gaat. Maar altijd met de nodige luchtigheid, want het was de rock&roll in de klassieke zen die Hannes ooit inspireerde het pad van het zenboeddhisme op te gaan.

Een nieuw verhaal wordt herhaald op zondag 21 april 2024 rond 15.20 uur bij KRO-NCRV op NPO2. De documentaire is ook te zien op NPO Start.