Drop is hét Nederlandse snoepgoed. Van geen enkel ander snoep consumeren we jaarlijks zoveel als van dropjes – van zoet tot zout; van hard tot zacht. We eten gemiddeld zo’n twee kilo drop per persoon per jaar. Een populair goedje, dus. Maar het eten van drop kan schadelijker voor je zijn dan je misschien denkt.

Zoethout

Het hoofdbestanddeel van drop is zoethout. Maar om van zoethout – of het extract hiervan – drop te maken, moet het gebonden worden met zetmeel of gelatine. Vervolgens worden er suiker, zout en eventuele andere voedingsstoffen aan toegevoegd. Het eindproduct: de welbekende zwarte zoete of zoute snoepjes waar de meesten van ons mee opgegroeid zijn.

Hoe vaak eet jij drop?
  1. Dagelijks 28% (5402 votes)
  2. Wekelijks 27% (5230 votes)
  3. Zelden 37% (6978 votes)
  4. Nooit 8% (1498 votes)

Andere kleuren en landen

Hoewel we drop voornamelijk als zwarte snoepjes kennen, is het ook in andere kleuren te verkrijgen. Bijvoorbeeld bruin – denk aan salmiakmunten – en rood, dat in het buitenland gegeten wordt. Over het buitenland gesproken: drop is niet exclusief Nederlands. In vele Scandinavische landen, waaronder Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken, wordt het ook volop gegeten.

Schadelijk voor gezondheid

Noord-Europeanen zijn dol op drop. Sommigen zelfs iets te veel... Volgens het Britse gezondheidszorgstelsel NHS (National Health Service) kan het eten van ongeveer tien dropjes per dag namelijk de gezondheid al beschadigen.  

Een gemiddeld dropje weegt ongeveer vier gram. Als je twee weken lang 57 gram drop per dag binnenkrijgt, ontwikkel je een flink verhoogd risico op een hartritmestoornis. Ook zorgt het zwarte snoepgoed voor een verhoogde bloeddruk. Hiermee wordt de kans op een hartaanval verhoogd.  

Dit komt omdat drop het stofje glycyrrhizine bevat. Door dit stofje gaat het natriumgehalte van het lichaam omhoog en het kaliumgehalte omlaag. Kalium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het regelen van het vochtgehalte en de bloeddruk in het lichaam. Het eten van die geliefde dropjes kunnen dus een zorgelijk gezondheidsrisico vormen. Maar zit dit stofje dan alleen in drop?

Niet zo zoet

Het stofje glycyrrhizine is amper terug te vinden in ander snoepgoed. Waar het wel in zit is likeuren, tabak en producten met dropsmaak, zoals bijvoorbeeld keelpastilles. Mensen die al een hoge bloeddruk, hartproblemen of een nierziekte hebben, worden daarom afgeraden om drop te eten. Kleine hoeveelheden van het zwarte snoepje kunnen voor deze groep namelijk een onnodig gezondheidsrisico vormen.

Tien dropjes per dag

Kortom: al ben je een dropfanaat zonder enige fysieke kwalen, het wordt het niet geadviseerd om dagelijks een zak drop naar binnen te werken. Zo’n tien dropjes per dag kunnen namelijk al schadelijk zijn voor je lichaam bij langdurige consumptie. Net als bij vele andere producten geldt: geniet met mate. Het eten van een paar dropjes per week zal – net als met elk ander snoepgoed – echt geen kwaad kunnen.

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief

Keuringsdienst van waarde - Pieter met octopus