Wie was Adrianus VI, de enige Nederlandse paus ooit? Daarover gaat de achttiende aflevering van de Pauscast (KRO-NCRV/NPO 5), dé podcast voor wie nieuwsgierig is naar paus en het Vaticaan. KRO-presentator Wilfred Kemp en NOS Vaticaan-correspondent Andrea Vreede praten de luisteraar bij over een sobere kerkleider met goede intenties, maar die weinig bereikte. Deze aflevering is opgenomen in en om de Romeinse kerk Santa Maria dell’Anima waar Adrianus begraven ligt.

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar ooit was er een Nederlandse paus. Op 9 januari is het precies 500 jaar geleden dat hij tot paus werd gekozen. Adrianus de Zesde, geboren in Utrecht als Adriaan Floriszoon Boeyens oftewel Adriaan zoon van Floris zoon van Boudewijn. Hij werd gekozen tijdens een knotsgek conclaaf waar hij zelf niet eens bij was.  

Zijn pontificaat was van korte duur. Na veertien maanden stierf hij al. De  Romeinen zouden zelfs in de straten hebben gedanst, toen ze hoorden dat Adrianus was overleden. Zo gehaat zou hij zijn geweest. Ze zagen hem als een barbaar uit het hoge noorden, omdat hij een einde wilde maken aan de zelfverrijking, decadentie en nepotisme. Hij zou daarom zelfs vergiftigd zijn… En het heeft maar liefst 450 jaar geduurd voordat de kardinalen het aandurfden om weer een niet-Italiaanse paus te kiezen.

Te gast in deze pauscast is priester en kunsthistoricus Antoine Bodar. Hij vindt dat Adrianus zwaar wordt onderschat. ‘Hij zag in dat de Reformatie de schuld van Rome zelf was. Het was een hervormer. En hij was eerste paus ooit die excuses aanbood voor wandaden begaan door de dienaren van de Kerk.’

Luister naar deze aflevering via Apple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts, Google Podcasts, de NPO Luister-app of de NPO Radio 5 website en app.

Heeft u ook een vraag?

Ook in dit tweede seizoen beantwoorden Andrea en Wilfred weer vragen van luisteraars. Stuur je vraag naar pauscast@kro-ncrv.nl en wie weet beantwoorden ze hem in de nieuwe Pauscast.