De Oekraïense Denys Kratt ging voor werk naar Lviv en zit daar momenteel vast. Op 24 februari vielen de Russische troepen Oekraïne binnen waardoor het voor hem te gevaarlijk was om terug te gaan naar zijn woonplaats, Charkiv. We houden de situatie van Denys nauwlettend in de gaten. Hoe gaat het met hem?

Margriet leerde Denys Kratt een paar jaar geleden tijdens de Gay Pride kennen in Nederland. In de afgelopen weken sprak ze een aantal keer met hem. Hoewel hij het liefst terug zou willen naar zijn woonplaats, adviseerde zijn moeder: "Blijf in Lviv, het is gevaarlijk om naar Charkiv te komen." Hieronder lees je hoe de afgelopen weken voor Denys eruitzagen.

denys kratt

1 maart - Denys zit vast in Lviv

Voor de uitzending van 1 maart belde Margriet voor het eerst met Denys. "Ik verblijf op dit moment in Lviv", vertelt hij via een videoverbinding. Hij is de manager van een lokaal restaurant in Oekraïne dat meerdere vestigingen heeft. Zijn plan was om op 27 februari terug te keren naar Charkiv, maar dat plan werd bruut verstoord. "Op 24 februari kwamen de Russische troepen naar de Oekraïense grens. Mijn stad bevindt zich maar 25 kilometer van de Russisch-Oekraïense grens. Die dag kwamen de Russische tanks zo dicht bij onze stad." Ondertussen heeft hij contact met zijn familie. "Mijn moeder zegt: ‘Blijf in Lviv’. Het is zo gevaarlijk om naar Charkiv te komen."

Ik ben zo moe nu. Ik wil blijven leven en ik wil kunnen leven

‘Ik wil naar huis’ 
Geëmotioneerd vertelt Denys: "Ik wil dat mijn moeder blijft leven. Ik wil dat mijn stad niet wordt vernietigd en ik wil naar huis. Lviv is een prachtige stad, maar mijn thuis is Charkiv. Mijn moederland is Oekraïne en ik wil hier blijven leven."

"Ik ben niet meer zo jong en na alles wat ik heb meegemaakt in mijn leven… Ik heb nooit een normaal leven gehad", vervolgt hij. "Een revolutie, een bezetting, een crisis in de jaren ‘90, discriminatie. Ik ben zo moe nu. Ik wil blijven leven en ik wil kunnen leven."

2 maart – Flat volledig verwoest 

"Ik voel me vreselijk, omdat ik heb gehoord dat mijn flat volledig verwoest is. Mijn spullen en mijn auto zijn volledig vernietigd. Mijn leven wat ik tot nu toe had, is vernietigd. Ik hoop dat mijn moeder nog leeft maar ik weet niet wat er de komende minuten weer kan gebeuren. Er zijn constant Russische bommen en vliegtuigen met raketten in Charkiv. Ik weet niet wat er aan de hand is: waarom Charkiv?"

Moeder van Denys
Denys' moeder verblijft nog in Lviv. "Ze zit in een kelder met mijn hond. Mijn katten zijn kwijtgeraakt", via de live-verbinding legt hij uit hoe dat komt. "Tussen 8 en 10 uur vanochtend sloegen Russische bommen het politiebureau in." Het gebouw bevindt zich aan de overkant van zijn flat. "Een enorme drukgolf schoot door onze flat en heeft alle ramen en deuren kapotgemaakt." 

Op de vlucht 
Zijn familie wil op dat moment nog vluchten. "Mijn familie woont daar  al sinds 1940, sinds mijn overgrootmoeder hier is komen wonen. Het is onze flat." Ook vertelt Denys dat zijn ouders niet meer zo jong zijn, ze zijn 68. "Mijn vader is ziek en je moet veel energie hebben om in een trein te gaan zitten."

4 maart - Zware dagen 

"Vandaag en gisteren waren hele zware dagen", begint Denys. Hij legt uit dat er veel vluchtelingen naar Lviv zijn gekomen. "Mensen weten vaak niet waar ze terecht kunnen, waar ze kunnen slapen, douchen en eten." Daarom plaatst Denys adviezen op Facebook en Instagram.

Denys heeft voor het eerst sinds een week met zijn moeder gebeld. "Mijn moeder vertelde me dat ze weg wil, want Charkiv is compleet verwoest."

8 maart - Herenigd met moeder

Denys moeder is inmiddels bij hem. "Mijn moeder is hier sinds twee dagen." Op de videoverbinding toont Denys' moeder ook trots dat ze de hond bij zich heeft. Wanneer Denys aan zijn moeder vraagt hoe het met haar gaat, wordt ze verdrietig. Hij vertaalt: "Ze zegt dat ze niet weet wat ze hier doet en graag naar huis wil."

Denys en zijn moeder

Denys vader is achtergebleven in Charkiv. "Hij vertelde dat er gisteren bombardementen waren. Mijn moeder zegt dat er raketten over de daken van de huizen vlogen. Hij heeft last van zijn oren door de luchtdruk van de raketten. Door die raketaanvallen is onze flat volledig vernietigd."

De moeder van Denys is zichtbaar geëmotioneerd. De komende dagen zullen zij nog in Lviv verblijven. We blijven op de hoogte van hun situatie: wanneer we weer met ze gesproken hebben, lees je hier de laatste updates. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws rondom je favoriete programma of serie? Meld je aan voor je favoriete nieuwsbrief en mis nooit meer iets!