Op Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar, lanceert de KRO-NCRV samen met NPO Radio 1 de podcast: ‘De psychische pandemie.’ Journalist Tom Veldhuijzen (TBS, College Tour, M) duikt in de wereld van de GGZ en gaat op zoek naar de gevolgen van twee jaar Corona-pandemie op de mentale gesteldheid van Nederland.  

Het is bijna dagelijks in het nieuws: de mentale gevolgen van Corona zijn groot, raken enorm veel verschillende groepen, en gaan ongetwijfeld nog heel lang doorwerken. De coronacrisis verergert veel psychische problemen. Zo zijn er meer problemen rond angststoornissen, verslavingen en trauma gerelateerde klachten. 

Steeds meer mensen doen een beroep op psychologen voor somberheidsklachten. Ook zijn er grote zorgen om de mentale gezondheid van zorgpersoneel, die een marathon rennen zonder zicht op de finish.  

De GGZ Nederland, de organisatie die in Nederland mensen begeleid bij hun psychische gesteldheid, ziet dat het aantal ouderen met depressieve klachten sinds de coronacrisis is verdubbeld. Volgens het CBS is het aantal jongeren met psychische gezondheidsklachten gestegen van 12 procent vóór de pandemie naar 24 procent nu. 

Daarnaast gaat het aantoonbaar slechter met degenen die toch al met psychische problemen kampten, zoals mensen met persoonlijkheidsstoornissen en dementie. 

GGZ in Venray 
Journalist Tom Veldhuijzen loopt een paar weken mee in een van de oudste en grootste GGZ-instellingen van ons land, Het Vincent van Gogh Instituut in Venray. Venray is van oudsher een stad die gespecialiseerd is in zielenzorg. Vroeger waren het de broeders en nonnen die voor de mensen zorgden met mentale problemen. Nu is er een groot en modern zorgcentrum met alle afdelingen die er maar mogelijk zijn: van jeugdpsychiatrie tot een gesloten afdeling voor zwaar dementerende patiënten, van basis-GGZ tot long-stay afdelingen.  

Tom spreekt met patiënten en behandelend personeel van elke afdeling, ervaart hoe Corona heeft huisgehouden in de kliniek en in de hoofden van de patiënten. 

Tom in therapie 
Tom ondergaat ook zelf een aantal therapieën. Hoe is het na twee jaar pandemie eigenlijk met zijn eigen mentale gesteldheid? In zijn eigen omgeving zag Tom veel mensen wegkwijnen, ook gebeurde er iets bijzonder heftigs met een van zijn huisgenoten. Hoe vinden deskundigen dat hij zichzelf hier doorheen heeft geslagen? 

Mentale weerbaarheid 
In deze podcast gaat Tom in alle gesprekken die hij voert ook actief op zoek naar manieren om mentaal weerbaarder te worden. Wat kunnen we doen om ook de mentale pandemie weer te boven te komen? Een must-hear voor iedereen die benieuwd is naar hoe het mentaal met ons gaat en: hoe het beter zou kunnen gaan! 

De podcast De psychische pandemie, is vanaf maandag 17 januari te beluisteren bij KRO-NCRV op NPO Radio 1.