Ons radioprogramma De Staat van Stasse organiseert dit jaar al voor de zesde keer op rij een actie om de wilde bij te beschermen tijdens de Nationale Zaadlozing 2023. Dit jaar werken we samen met The Pollinators, een stichting die zich inzet om maar liefst 3000 zaadbanken te openen in Nederland en Vlaanderen. 

Een gebrek aan bloemen  

Van de 359 soorten wilde bijen in Nederland wordt 55 procent met uitsterven bedreigd. Dit heeft grote gevolgen, omdat bijen essentieel zijn voor de bestuiving van 75 procent van onze gewassen. Zonder bijen kunnen we bijvoorbeeld geen aardbeien, koffie of chocola produceren. 

‘De bij hoort bij ons en we moeten onze leefwereld mét de bij door blijven geven. Zijn bestaan staat op het spel door het oprukken van tegeltuinen en een algemeen gebrek aan bloemen. Dat moet veranderen’, aldus radiopresentator Stefan Stasse.

Bezige bijen  

De Staat van Stasse ging daarom op zoek naar NPO Radio 2-luisteraars die een zaadbank willen openen, zodat er in zoveel mogelijk dorpen in Nederland en Vlaardingen een plek is waar gratis bijenzaad kan worden afgehaald. De 3000 deelnemers hebben een pakketje met 20 zakjes inheems bloemzaad ontvangen. Deze zakjes kunnen ze uitdelen bij hun eigen zaadbank. 

Meer groene inspiratie?

Met onze groene initiatieven, programma's en artikelen laten we zien hoe bijzonder de natuur om ons heen eigenlijk is. Op deze pagina hebben we het voor je gebundeld.

invloed groen natuur op ggz

Zaaien maar!  

Vanaf 10 april zijn alle zaadbanken open. Tijdens de Nationale Zaadlozing op donderdag 20 april deelt Stefan Stasse het laatste bloemzaad uit. Luister (en zaai!) je ook mee, donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur op NPO Radio 2? 
 

Zoek een zaadbank in de buurt

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief!

Verticale tuin van pallets