Deze week in 'Zin in Morgen' op Radio 5: de bananenfabriek en een bijzondere jukebox

Wist je dat alleen al in de Benelux elk jaar gemiddeld 120.000 ton bananen om cosmetische redenen wordt vernietigd door de douane? Laura Hoogland strijdt sinds 2019 tegen deze onnodige verspilling. Met haar bedrijf SUNT Food maakt zij bananenbrood en ‘baked donuts’ van puree van 'geredde' bananen. 

Bijzondere jukebox

Zo’n ouderwetse bakelieten draaitelefoon, je kent ze nog wel. Die oude telefoons worden nu omgebouwd om mensen met alzheimer naar muziek te laten luisteren. Een prachtig initiatief van Haaie Spoelstra uit Warffum. Hij vertelt erover aan presentator Sander de Kramer. "Het is eigenlijk een soort mini-jukebox."

Krombrood

Mia Collombon, over de bijzondere traditie van het krombrood halverwege de vastentijd, waar bést een beetje modder aan mag zitten want 'kwats schuurt de maag, zo zeggen wij dat hier'.

PR:OUD

Ouder worden heeft volgens Micaela Bartels veel negatieve associaties, maar zij wil juist de voordelen benadrukken. Dat doet ze in het boek PR:OUD - Trots Op Leeftijd, waarin ze bekende en onbekende Nederlanders op leeftijd portretteert. "Laten we van Nederland een oud-minnend land maken."

Bananen

Laura Hoogland begon in 2019 met een goeie deal voor gratis overgebleven bananen bij een plaatselijke supermarkt. Inmiddels is haar missie dat wereldwijd geen banaan meer verloren hoeft te gaan. Verslaggever Hennie Burggraaff nam een kijkje in de gloednieuwe fabriek, de Banana Factory, en sprak tussen de pallets vol bananendozen met de oprichtster.

Verder in Zin in Morgen Radio:
Jeroen van der Spek, auteur van het boek 1000 dingen DOEN in Nederland. In de rubriek Jeroen wat gaan we doen! geeft hij wekelijks een tip om iets te doen in Nederland. Deze keer over de toren van Eben Ezer, gebouwd als monument voor de wereldvrede.

Miniatuur door Annemiek Schrijver, presentator televisieprogramma De Verwondering. Deze keer overdenkt zij het thema: Gij zult u geen gesneden beelden maken.

Wanneer?

'Zin in Morgen' is elke zaterdag te beluisteren van 18.00 tot 20.00 op radio 5.