Overstromingen door klimaatverandering: met deze tips houd jij droge voeten

Natte voeten, straten die onder water lopen en zelfs overstromingen als gevolg van intense regenbuien. De laatste jaren is het steeds meer realiteit geworden. Maar niemand zit te wachten op al die wateroverlast. Kortom, wat kun jij doen om wateroverlast te verminderen?

Wateroverlast

Het KNMI verwacht dat het aantal hoosbuien zal toenemen als gevolg van klimaatverandering. Die toename is al een tijdje bezig. Want in de afgelopen 60 jaar is de hoeveelheid neerslag met 20 procent gestegen, blijkt uit berekeningen van het KNMI. Een nog verdere toename van de regenintensiteit kan het riool niet aan.

Bij extreme wateroverlast kunnen riolen overlopen, waardoor het vuile rioolwater op straat terechtkomt. Nog erger is wanneer het water naar sloten of kanalen loopt, waardoor het vissterfte veroorzaakt. Het rioolsysteem aanpassen op hoosbuien is extreem duur en onbetaalbaar. Daarom is het cruciaal om maatregelen te nemen, zodat het water makkelijker de grond in kan. Waterschappen en gemeenten proberen de overlast al zoveel mogelijk te beperken, maar ook jij thuis kunt helpen.

Tip 1: Haal de tegels uit je tuin

Heb je een tuin? Dan ben je onmisbaar bij het voorkomen van wateroverlast. Want met een tuin kun je ervoor zorgen dat regenwater zo min mogelijk in het riool terecht komt. Eerst en vooral: haal de tegels uit je tuin. Want door tegels kan het water moeilijk de grond in trekken. Het beste is wanneer je tuin voor minimaal 60 procent uit groen bestaat en maximaal 40 procent verhard is.

Tip 2: Leg meer groen aan

Als je de tegels uit je tuin haalt, kun je het beste meer groen aanleggen. Want planten en bomen zorgen ervoor dat regenwater makkelijk in de grond kan trekken. Hoge struiken en (fruit)bomen zorgen in de zomer voor schaduw, waardoor er meer verkoeling zal zijn. Als je minder hoge begroeiing wilt, kies dan voorbodembedekkers. Deze plantjes zorgen er niet alleen voor dat het regenwater makkelijk in de grond wordt opgenomen, in de zomer zorgt het er ook voor dat de bodem niet uitdroogt. Een andere groene optie is het aanleggen van een groene haag in plaats van een schutting. Deze maatregelen zorgen niet alleen voor het afvoeren van water, het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit in je tuin.

Tip 3: Vang de regen op in een vijver

Heb je al eens gedacht aan een regenvijver of een wadi in je tuin. Een regenvijver is bedoeld voor een gebied met kleigrond of een hoge waterstand, een wadi werkt juist beter bij een zandgrond. Bij hevige regenval stroomt het water naar de regenvijver of de wadi en kan op die plek gemakkelijk de bodem inzakken. Planten aan de oever zorgen dat het water zuiver blijft en helpen je tuin koel te houden in de zomer.

Tip 4: Vang de regen op in een regenton

Heb je niet zoveel ruimte voor een kleine vijver in je tuin? Dan is de regenton een mooi alternatief. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Al het regenwater dat vanaf het dak komt, wordt direct opgevangen in de ton. Zo kun je ook in de droge periodes gratis en voor niets je planten voorzien van water.

Calamiteitencoördinator over wateroverlast: 'Dit gaat ons raken'

'Ik dacht dat dit een probleem werd voor mijn kleinkinderen, maar ik ga het ook nog meemaken.'

Overstroming Roermond

Tip 5: Leg een groen dak aan

Heb je geen tuin? Geen zorgen, ook dan kun je een steentje bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan een groen dak, waarbij planten het regenwater opnemen. Een goed voorbeeld is een sedumdak, waarbij de bedekking bestaat uit vetplantjes. Het hoeft niet per se het dak van je huis te zijn, het kan ook prima op het dak van je garage, schuur of overkapping. Het werkt niet alleen tegen grote hoeveelheden regenwater, het werkt ook nog eens isolerend voor je huis.