Doelen opstellen: hoe doe je dat?

Probeer jij telkens weer hetzelfde doel te behalen, maar komt het er nooit écht van? Dan is het de hoogste tijd om betere doelen voor jezelf te stellen. En zo doe je dat!

Positiviteit is de key

Je kent de uitdrukking wel: het glas is niet half leeg, maar half vol. Een positieve blik is belangrijk, ook bij het halen van je eigen doelen. We zijn snel geneigd om doelen op te stellen over iets waar we mee willen stoppen, maar het is lastiger om iets af te leren dan een nieuwe gewoonte aan te leren. Zorg daarom ook voor genoeg positieve doelen, zoals 'ik ga meer sporten' of 'ik ga meer groente en fruit eten' in de plaats van 'ik moet minder ongezond leven'.

 

Stap voor stap

Langetermijndoelen geven soms een chaotisch en frustrerend gevoel. Ze zijn groot en lijken daarom onhaalbaar. Verdeel je doelen in stappen die behapbaar en reëel zijn. Zo kun je sneller een vinkje erachter zetten en heb je een bevredigend gevoel. Hoe duidelijker je het resultaat kunt zien, hoe meer motivatie het je zal geven om door te gaan.

'Een doel dat goed is opgezet, is al voor de helft behaald'

Schrijver Zig Ziglar

Zijn jouw doelen SMART?

Een goed doel voldoet aan een aantal belangrijke eigenschappen die je kan onthouden met het volgende ezelsbruggetje: SMART. Dit staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Denk aan dit puntenlijstje, als je doelen gaat opstellen. 

Maak je doel specifiek, zodat je precies weet wat je van jezelf moet verwachten. Is je doel acceptabel? Sta je er wel helemaal achter? Een doel moet ook realistisch zijn. Overschat jezelf niet: een gewoonte leer je bijvoorbeeld niet binnen een week af. Maak tenslotte een tijdsplanning. Dit hoeft natuurlijk niet op de dag nauwkeurig, zolang jij maar weet wanneer je ongeveer je resultaten boekt. 

 

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Door met anderen over je doelen te praten kun je meer gemotiveerd worden in de uitvoering ervan. Je maakt je plannen concreet én anderen kunnen je ook herinneren aan de doelen die jij jezelf hebt opgelegd. Het is natuurlijk al helemaal leuk om samen de uitdaging aan te gaan. Zo hebben jullie beide een stok achter de deur en motiveren jullie elkaar. Samen naar de sportschool of gezonde salades uit de keuken toveren? Hoe leuk kan dat zijn!

Meer inspiratie?

Schrijf je dan nu in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief!