Wittenberg, 1 mei 2021 – Dominee Alexander Garth van Lutherstadt Wittenberg kijkt met bezorgdheid naar de ontwikkelingen in de Katholieke Kerk in Duitsland. De protestantse geestelijke vreest voor een protestantisering als gevolg van de Synodale Weg.
“Met bezorgdheid neem ik de protestantiseringspogingen in onze katholieke zusterkerk waar, zoals die in Maria 2.0 en de Synodale Weg tot uiting komen”, schrijft Garth in een gastcommentaar in het meinummer van Vatican Magazin.
De democratisering van een volkskerk maakt haar banaler en ongenuanceerder, aldus de Wittenbergse predikant. Dat kan goed worden waargenomen in de Evangelische Kirche (Protestantse Kerk), zei hij. Dier “geestelijke en lichamelijke toestand” is “nog slechter en de gevolgen van de secularisatie nog verwoestender dan in de katholieke Kerk”.
Als predikant op de kansel van Maarten Luther beschouwt hij “de protestantisering van de katholieke Kerk als een groot ongeluk”. De wereld heeft behoefte aan het katholieke profiel van katholieke spiritualiteit met trouw aan de paus, toewijding aan Maria en het voorbeeld van de heiligen van de Kerk”, schrijft Garth. De christelijke wereld mag zijn katholieke kleur niet verliezen, voegt hij eraan toe.
Garth is predikant bij de Evangelische Stadskerk in Wittenberg, waar vijfhonderd jaar geleden de eerste protestantse kerkdiensten werden gehouden. Hij werd onder meer in 2014 bekender met zijn boek Zonder God is alles veel erger. Daarin gaat hij in op het omgaan met twijfels over het geloof en doet hij verslag van zijn eigen ervaringen en gesprekken met andere mensen.
Wittenberg is beroemd als de bakermat van het protestantisme. In deze stad in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt bevinden zich diverse belangrijke locaties die verband houden met het begin van de Reformatie in 1517. De voornaamste is de Slotkerk, waar volgens de legende de augustijner eremiet Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de kerkpoort zou hebben genageld.