Doodgewoon vragen: Kindervragen over de dood
Rouwdeskundige Ilja Degenaar beantwoordt binnenkort de vragen van kinderen op TikTok. Via deze nieuwsbrief stellen we Ilja aan je voor aan de hand van vijf vragen. Je kunt eventuele vragen van jouw kinderen aan haar doorgeven.
1. Hoe lang doe je dit werk al?
“Ik doe dit werk al ruim 30 jaar. Eerst in de jeugdhulpverlening en sinds 2006 vanuit praktijk Brasa. Op de Taalschool werk ik sinds januari 2018.”
2. Waarom is het fijn om dit werk te doen?
“Het is vooral fijn om kinderen en volwassen na een groot verlies weer kleine geluksmomentjes te zien hebben. Ik wil ze laten weten dat het oké is; verdriet en plezier mag naast elkaar bestaan.”
3. Waarom is het belangrijk om over de dood te praten?
“Ons werk is vooral belangrijk om te realiseren dat je verlies en alles wat daarbij hoort niet alleen hoeft te beleven. Veel van wat je voelt en denkt na een overlijden is normaal. Ook al kan je daar soms zelfs heel erg aan twijfelen. Het is dus fijn om te horen dat anderen dit ook zo ervaren en dat het bij rouwen hoort.”
4. Je gaat TikTok filmpjes voor kinderen maken, wat wil je ermee bereiken?
“Met de filmpjes hoop ik vooral te bereiken dat meer mensen met kinderen over de dood gaan praten. Dat we elkaar juiste informatie geven en we zo minder bang hoeven te zijn voor wat de dood nou precies is. Want hoe beter je iets begrijpt, hoe makkelijker je er mee om kan gaan.”
5. Heb je een tip voor ouders?
“Voor ouders is het belangrijk te weten dat kinderen en jongeren de eerste periode na een verlies vaak weinig emotie- of gedragsveranderingen laten zien. Het lijkt daarom alsof ze geen last of verdriet ervaren. Die zijn er echt wel, maar dan veelal van binnen en onzichtbaar. Pas na een jaar /anderhalf jaar komen de meeste rouwreacties naar buiten. Het is mooi om te realiseren dat dit normaal is en dat je als ouder dan juist alert moet zijn en moet vragen naar het verlies.”
Hebben jouw kinderen vragen voor Ilja? Mail de vragen van jouw kinderen naar monique.keeris@kro-ncrv.nl