Bonn, 22 januari 2022 - Na de presentatie eergisteren van het rapport over seksueel misbruik in het aartsbisdom München en Freising heeft de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), bisschop Georg Bätzing van Limburg, gezegd zich te schamen. Het nalaten van het op non-actief stellen van pedocriminelen kwalificeert hij als “rampzalig gedrag”; hij noemt in dit verband ook emeritus paus Benedictus XVI, die als Joseph Ratzinger van 1977 tot 1982 aartsbisschop van München en Freising was. Ratzinger wordt ervan beschuldigd dat hij in vier misbruikgevallen niet adequaat had ingegrepen.
Bätzing gaf gisteravond aan de deelnemers van een kerkdienst in Trier toe dat de katholieke kerk zelfs onder trouwe volgelingen massaal het vertrouwen heeft verloren. In het licht van wat het onafhankelijk onderzoek in München aan het licht heeft gebracht, zei de DBK-voorzitter dat het nu tijd is voor waarheid. Alleen als alles wordt onthuld, kan er verzoening komen, zei hij.
‘Ratzinger greep in vier misbruikzaken niet in’
Bisschop Franz-Josef Overbeck van Essen heeft Benedictus XVI opgeroepen “een standpunt in te nemen” ten aanzien van de resultaten van het rapport.
Er moet verantwoordelijkheid worden genomen, en “dat is altijd persoonlijk”, zei Overbeck in een ZDF-special over het misbruikrapport. Ook het aartsbisdom München en Freising en de verantwoordelijken moeten consequenties trekken.
Tegelijkertijd benadrukte Overbeck dat er in de afgelopen jaren al veel is gedaan, bijvoorbeeld op het gebied van preventie, “om precies te voorkomen wat tot deze ramp heeft geleid”. Hij noemde onder meer de deelneming van de getroffenen aan het proces om met het verleden in het reine te komen. De Kerk moet proberen het vertrouwen terug te winnen.
Bisschop Franz Jung van Würzburg heeft zich eveneens over het rapport uitgelaten. Hij verklaart open te staan voor een door de staat benoemde waarheidscommissie die de gevallen van misbruik moet behandelen.
Ook bisschop Franz-Josef Bode van Osnabrück toonde zich geschokt na de presentatie van het rapport. “Het raakt me echt hard dat deze zware beschuldigingen worden geuit”, zei hij gisteren tegen journalisten. “Ik denk dat emeritus paus Benedictus zich hierover opnieuw zal moeten uitspreken.” Dat geldt ook voor de huidige aartsbisschop, kardinaal Reinhard Marx, vindt Bode.
Privésecretaris Ratzinger: Emeritus paus gaat rapport zorgvuldig bestuderen
Het probleem met Marx is dat die reeds zijn verantwoordelijkheid had genomen door afgelopen mei paus Franciscus zijn ontslag aan te bieden. De paus besloot echter dat ontslag niet te aanvaarden.