Zo maak je originele én milieuvriendelijke kaarten

Om iemand te feliciteren, een hart onder de riem te steken of gewoon ‘zomaar’: een kaartje sturen is altijd een goed idee. Wil je dat op een originele én milieuvriendelijke manier doen? Dan is ecoprinten iets voor jou.

Ecoprinten is het maken van afdrukken van bladeren, bloemen en planten op papier. De natuurlijke kleurstoffen in de materialen maken, met een beetje oefening, perfecte prints. Een leuke én originele techniek om kaarten te maken.

Zin in morgen ging langs bij Josephine Dekkers, die zich heeft gespecialiseerd in ecoprinten. Met haar handige stappenplan maak ook jij de mooiste ecoprints!

Dit heb je nodig:

- Mooie bladeren, bloemen en planten
- Dik papier
- Houten stok
- Touw
- Bakpapier
- Grote pan
- IJzersulfaat (of roestige spijkers)
- Aluin
- Heel veel geduld

bloemen

Stap 1: Verzamel de materialen

Ga de natuur in en verzamel planten, bladeren en bloemen die jij wil gebruiken in je print. Geschikte materialen met veel pigment zijn: bladeren van de tamme kastanje, varens, paardenbloemen, viooltjes, rijpe vlierbessen, klaprozen en bladeren van de eik. 

 

Stap 2: Prepareer je materialen

Leg de verzamelde materialen vervolgens in een emmer water met een theelepel ijzersulfaat, dat is gewoon te koop bij het tuincentrum (een paar roestige spijkers in een emmer water geven overigens hetzelfde effect). Dit zorgt voor een betere afgifte van de kleurstoffen van je materialen. Het papier moet gebeitst worden in aluin, een mineraal dat te koop is bij de drogist. Zo neemt het papier de kleurstof van de planten en bloemen beter op. Laat alles goed drogen voordat je verder gaat.

 

Stap 3: Laat je creativiteit de vrije loop

Leg het gebeitste papier op een vel bakpapier en maak een mooie schikking met je bladeren, planten en bloemen. Ben je tevreden? Dek het geheel dan af met een tweede vel bakpapier en rol er met een deegroller overheen. Het pakketje moet zo plat mogelijk worden.

 

Stap 4: Strak oprollen

Rol het hele pakketje strak om een houten stok, een bezemsteel bijvoorbeeld, en bindt het geheel vast met touw. Onthoud: hoe beter het contact van de bladeren met het papier, hoe mooier de afdruk.

 

Stap 5: Stomen maar

Leg de omwikkelde stokken vervolgens op een pan met kokend water en laat het twee uur stomen. Daarna laat je het papier, nog steeds ingerold op de stok, goed afkoelen en drogen.

 

Stap 6: Alleen nog even strijken

Zodra de boel goed afgekoeld en droog is, kun je de rollen papier héél voorzichtig losmaken. Met een strijkbout strijk je het papier weer glad. Vouw het papier dubbel en je hebt prachtige originele en milieuvriendelijke kaarten!

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg