Boodschappen doen voor een gezin met zes, zeven, negen of elf kinderen is een behoorlijke taak. Hoe doen de families Buddenbruck, Jelies, Cudogham en Adema dit? Hoe zijn de taken thuis verdeeld? Krijgen de ouders hulp van de kinderen? En hebben ze nog een boodschappenlijstje nodig?

Familie Buddenbruck

Boodschappenlijstje

Bij de familie Buddenbruck is Thaila degene die de boodschappen doet. Thaila vertelt: “Iedere week ga ik op pad. Ik doe dat meestal op vrijdagavond of zaterdagochtend. Ik gebruik een boodschappenlijstje met wat we die week gaan eten.” Thaila kookt zes keer in de week en houdt voor zoon Xavieé en zichzelf rekening met een koolhydraatarm dieet.

Hulp van de kinderen

Xavieé vergezelt Thaila regelmatig bij de wekelijkse boodschappen. “Hij gaat graag mee en is een goede hulp,” aldus Thaila. Rob, vader in het gezin Buddenbruck, gaat ook weleens mee. “Maar dan belandt er meer in de winkelwagen dan dat ik op het lijstje heb staan,” vertelt Thaila lachend.

Familie Buddenbruck

Familie Jelies

Extra kar

Wie bij familie Jelies de boodschappen doet is ook duidelijk. Johan gaat het liefst één keer in de week naar de supermarkt voor de wekelijkse boodschappen. En dat is veel. Johan: “Ik kan het net met één kar, wel met een hele kop erop. Eigenlijk moet ik wel iemand mee, dan neem ik een dochter mee of Harrie, voor een extra kar.”

Vaste producten

Een boodschappenlijstje heeft Johan niet nodig. “Het gaat meer op gevoel. Op een gegeven moment heb je de vaste producten die je haalt. Pakjes drinken voor naar school, fruit, koffie, melk, eten, groenten. Ik weet als vader van een gezin wat er in de kast ligt,” vertelt Johan.

Drogist

De producten die nodig zijn van de drogist, die haalt Janneke altijd. Johan: “Ik heb totaal geen idee van wat daarvan in huis is. Je hoort me ook klagen als de bus bijna leeg is: nou Janneke, de shampoo is op.” Dan worden door Janneke ook direct luiers, babydoekjes en deodorant aangeschaft.

Familie Jelies

Familie Cudogham

Grote dingen online

Bij de familie Cudogham heeft Cynthia zicht op de grotere weekboodschappen. Cynthia: “Ik vind het wel een lekker ontspannen momentje, meestal doe ik de grote dingen online. En dan gaat Iven vaak op zaterdag met wat kinderen naar de markt en haalt nog wat verse dingetjes.”

Boodschappenmomentje

Cynthia vertelt dat ze sinds de coronaperiode de boodschappen online bestellen, omdat ze de kleine supermarkten met lange rijen in de stad het liefste mijden. “Voorheen deed ik het altijd voor mijn werk en nam ik altijd een kleintje mee. Degene die dan niet op school zat, mocht dan met mij mee. Dus eigenlijk alle peuters hebben boodschappenmomentjes gehad en dat vonden ze heerlijk.”

Supermarkt als uitje

Op vakantie duikt de familie wel graag de grotere supermarkt in en dat zijn ze niet meer zo gewend. Wanneer we Cynthia spreken zijn ze net op vakantie in Friesland: “Ze kijken hun ogen uit, we maken er echt uitjes van. Gisteren ben ik met Lois naar de supermarkt geweest. Vanavond ga ik dan weer met Pixie. Het is echt hilarisch.”

Familie Cudogham

Familie Adema

Bakfiets vol

Bij de familie Adema gaat er wekelijks ruim een krat aan groenten en fruit doorheen. Twee keer per week fietst Anne met een volle bakfiets terug van de supermarkt naar huis. Anne zorgt meestal voor de boodschappen, maar vergeet ook weleens wat. Alex of de oudste dochters Ymre en Meike doen dan een extra boodschap.

Overhalen

“Ik moet mijn oudste kinderen wel heel erg overhalen om een boodschap voor mij te halen. Dat gaat dan om een pak melk bijvoorbeeld. Daar worden ze niet heel blij van, maar uiteindelijk krijg ik ze wel overgehaald,” vertelt Anne. De vierling vindt het wel echt een uitje om mee te gaan naar de supermarkt, zeker na de lockdown. Alex: “Met name de jongste vier hadden de supermarkt zo gemist. Ze vonden het zo leuk dat ze weer mee konden naar de supermarkt.”

Boodschappenlijstje app

Een boodschap vergeten gebeurt hopelijk minder nu Anne en Alex een app gebruiken waarin ze samen een uitgebreid boodschappenlijstje kunnen bijhouden. Alex: “Degene die in de supermarkt is, kijkt in de app en weet wat hij of zij moet halen.”

Familie Adema