De lente is begonnen! Tijd om je huis eens goed onder handen te nemen. Dat hoeft zeker niet allemaal in één keer. Dus geven we je tips om dit per ruimte of kast aan te pakken tijdens KRO-NCRV’s groene voorjaarsschoonmaak. Deze keer is het tijd voor je kledingkast!

Kom je soms shirtjes tegen die je al maanden, misschien zelfs langer, niet gedragen hebt? Of is het een grote puinhoop in jouw kledingkast? Tijd om dit eens goed aan te pakken. Duurzaamheidsexpert Marieke Eyskoot legt je in drie simpele stappen uit hoe je dit doet. 

Aan de slag!

Marieke: "Het is tijd om je kast uit te mesten. Het helpt echt, dan weet je beter wat je al hebt. Dat scheelt ’s ochtends ook weer tijd als je de deur uit moet. Doen dus – bijvoorbeeld zo:

Stap 1
Maak drie stapels: 1) sowieso houden, 2) in elk geval weg en 3) twijfelgevallen.

Stap 2
Bedenk bij de twijfelgevallen:
» Ziet het er nog goed uit? Is het nog heel? Zo nee, laat het maken of doe het weg. Lubbert het of verbleken de kleuren? Weg ermee.
» Past het nog? Zo nee, dan kan het weg.

» Draag je het vaak? Zo nee, kan het dan weg?

Stap 3
De kleren en accessoires die je wegdoet, gooi je natuurlijk niet in de vuilnisbak. Die verkoop je, ruil je of geef je weg."

Tips van Marieke Eyskoot

Voor KRO-NCRV's groene voorjaarsschoonmaak, geeft Marieke tips uit haar boek 'Dit is een goede gids'. 

Tip 1
En nu volhouden. Iets erin, iets eruit. Dus als je een nieuwe tweedehands jurk of jas koopt, gaat er eentje weg. Als je een tas krijgt, gaat er eentje uit. Nou ja, je snapt het wel. Zo blijft je kast lekker overzichtelijk en kun je alles echt gebruiken.

Tip 2 
Kies kwaliteit boven kwantiteit als je kan. Altijd. En ga voor tijdloos. Ook zo vaak als je kan. Trends gaan voorbij, en iedereen loopt erin. Die print kan over een paar maanden ineens echt niet meer (wat op zich natuurlijk bizar is, dus trek je daar ook helemaal niks van aan als deze trend toevallig jouw perfecte stijl is). Je kleding past goed bij elkaar en is beter te combineren als je voor klassiekere items kiest – en je kunt ze veel langer aan (ook door de kwaliteit).

Kleding

Nu jij!

Blij met je opgeruimde kledingkast? Of heb misschien iemand anders blij kunnen maken met een aantal kledingstukken die je niet meer draagt? Misschien heb je een oude spijkerbroek wel omgetoverd tot een leuk rokje. Maak er een foto van, upload 'm op onze website en maak kans op een KRO-NCRV Dopper!

KRO-NCRV Doppers
Groene voorjaarsschoonmaak

Doe mee!

Upload jouw creatie en maak kans op een KRO-NCRV Dopper!

Wie is Marieke Eyskoot?

Marieke Eyskoot is duurzaamheidsexpert bij BinnensteBuiten.

Leer Marieke kennen!
Marieke Eyskoot -Fotograaf Stijn Ghijsen.jpg