Vaticaanstad, 3 maart 2021 - Paus Franciscus heeft zich opnieuw uitgesproken voor een terugkeer naar de democratisering in Myanmar. Hij riep allen die verantwoordelijkheid dragen op “de weg van de dialoog” te zoeken. De pontifex zei dat vanochtend tijdens zijn wekelijkse videotoespraak.

Franciscus zei geschrokken te zijn van de berichten die hem dagelijks vanuit Myanmar bereiken. Burgers die tegen de militaire coupplegers demonstreerden, zijn door het leger beschoten en vonden daardoor de dood. Volgens de paus mogen de aspiraties van het volk nooit met geweld de kop in worden gedrukt. Hij sprak de hoop uit dat de internationale gemeenschap het land kan helpen op weg naar verdere democratisering.

“Nog steeds komen er trieste berichten uit Myanmar over bloedige botsingen met verlies van mensenlevens. Ik zou de aandacht van de betrokken autoriteiten willen vestigen op het feit dat dialoog moet prevaleren boven repressie en harmonie boven tweedracht”, zei het hoofd van de Katholieke Kerk.

“Ik doe ook een beroep op de internationale gemeenschap om ervoor te zorgen dat de aspiraties van de bevolking van Myanmar niet door geweld worden gesmoord. Moge de jongeren van dat geliefde land de hoop worden gegund op een toekomst waarin haat en onrecht plaats maken voor ontmoeting en verzoening. Tot slot herhaal ik de wens die ik een maand geleden heb geuit: dat de weg naar democratie die Myanmar de afgelopen jaren is ingeslagen, kan worden hervat door het concrete gebaar van de vrijlating van de verschillende politieke leiders die gevangen zitten”, aldus de paus.

Lees: Paus bidt voor Myanmar (7-2-2021)

Lees: Katholieke zusters betogen tegen militair bewind in Myanmar (16-2-2021)

Myanmarese veiligheidstroepen openden vandaag opnieuw het vuur op burgers die demonstreren tegen het militaire bewind. Zeker zes mensen kwamen volgens lokale bronnen om het leven. Dat gebeurde in de steden Mandalay en Myingyan.

Burgers van Myanmar gaan al weken massaal de straat op uit protest tegen de staatsgreep. De autoriteiten proberen die protesten met steeds zwaardere middelen de kop in te drukken. Veiligheidstroepen zouden herhaaldelijk dodelijk geweld hebben gebruikt, ondanks internationale kritiek.

De Myanmarese krijgsmacht, de Tatmadaw geheten, greep begin februari de macht en arresteerde regeringsleider Aung San Suu Kyi. De generaals zeggen dat is gefraudeerd bij de verkiezingen die zijn gewonnen door de politieke partij van die Nobelprijswinnares. Ook andere topfunctionarissen werden opgepakt. Volgens de persdienst van de Tatmadaw was er geen sprake van een staatsgreep, maar van een noodzakelijke maatregel om de democratisering juist te redden.

De autoriteiten vervolgen nu ook zes journalisten, onder wie een fotograaf van persbureau Associated Press. Zij deden verslag van de protesten en riskeren een jarenlange gevangenisstraf. De journalisten worden volgens een advocaat verdacht van het overtreden van een wet die onder meer het “zaaien van angst en verspreiden van nepnieuws” verbiedt.

Internationaal groeit de kritiek op de Myanmarese autoriteiten. Het Verenigd Koninkrijk, de voormalige kolonisator van het land, wil volgens ingewijden dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 5 mei vergadert over de situatie in Myanmar. Daar vielen afgelopen zondag volgens de VN zeker achttien doden, voor zover bekend het hoogste aantal op een dag sinds de Tatmadaw de macht greep.

Inmiddels is Aung San Suu Kyi voor de rechter verschenen. Tegen haar zijn meerdere aanklachten ingebracht. Die houden verband met het illegaal importeren van walkietalkies en het houden van een campagnebijeenkomst tijdens de coronacrisis. Tijdens de eerste zitting op 1 maart kwamen daar nog eens twee aanklachten bij. Zij zou ook het verbod hebben overtreden op de publicatie van informatie die voor onrust kan zorgen. Ook zou ze zich niet aan een telecommunicatiewet hebben gehouden waarin staat dat je een vergunning moet hebben voor bepaalde apparatuur.

Ook de gevangengenomen president van Myanmar, Win Myint, wordt vervolgd. Hij is aangeklaagd wegens onder meer schending van de grondwet en overtreding van de geldende coronamaatregelen. Het is nog niet bekend wanneer het afgezette staatshoofd voor de rechter moet verschijnen.