Vaticaanstad, 23 mei 2021 – Paus Franciscus heeft in zijn Regia Cæli-toespraak op deze pinksterzondag opgeroepen tot gebed voor Colombia, Congo en  China. 

Colombia

“Ik vertrouw u allen toe te bidden voor de situatie in Colombia, die zorgwekkend blijft. Op dit hoogfeest van Pinksteren bid ik dat het geliefde Colombiaanse volk in staat zal zijn de gaven van de Heilige Geest te aanvaarden, zodat door middel van een serieuze dialoog rechtvaardige oplossingen kunnen worden gevonden voor de vele problemen waaronder vooral de armste mensen te lijden hebben als gevolg van de pandemie. Ik roep iedereen op om, uit humanitaire overwegingen, bij de uitoefening van het recht op vreedzaam protest gedrag te vermijden dat schadelijk is voor de bevolking”, zei de paus tegen de gelovigen op het Sint-Pietersplein. 

Sinds eind april zijn bij protesten tegen de Colombiaanse regering 41 burgers om het leven gekomen en honderden gewonden gevallen. Het ministerie van Defensie liet afgelopen week weten dat bij deze betogingen 849 politieagenten gewond zijn geraakt. De protesten hadden als directe oorzaak een voorstel voor een belastingwet, die inmiddels van tafel is gehaald. De regering gaat een nieuw voorstel maken dat op meer steun kan rekenen. Volgens president Duque is een belastingverhoging nodig om de economische gevolgen van de coronapandemie te lijf te gaan. Vakbonden menen dat de armste mensen onevenredig hard worden getroffen door de belastingplannen.

Congo

“Wij bidden ook voor de inwoners van de stad Goma, in de Democratische Republiek Congo, die gedwongen waren te vluchten vanwege de uitbarsting van de grote vulkaan Nyiragongo”, vervolgde Franciscus. 

De lavastroom afkomstig van de vulkaan lijkt tot stilstand te zijn gekomen. Dat gebeurde in de dorpen bij Goma, een stad met ongeveer twee miljoen inwoners. Er zijn volgens een eerste schatting vijf doden gevallen. De Nyiragongo-vulkaan, zo'n 10 kilometer ten noorden van Goma, barstte gisteravond uit. Duizenden mensen sloegen op de vlucht. 5000 tot 7000 mensen hebben een veilig heenkomen gezocht in het nabijgelegen Rwanda. Hoewel nog niet duidelijk is of de situatie is gestabiliseerd, zijn de eerste mensen vanochtend weer teruggekeerd.

China

“Morgen vieren de katholieke gelovigen in China het feest van de Heilige Maagd Maria, Hulp der Christenen en hemelse patrones van hun grote land”, zei de paus.

“De Moeder van de Heer en van de Kerk wordt met bijzondere toewijding vereerd in het heiligdom van Sheshan in Sjanghai en wordt door de christelijke gezinnen ijverig aangeroepen in de beproevingen en de hoop van het dagelijkse leven. Hoe goed en hoe noodzakelijk is het dat de leden van een christelijk gezin en een christelijke gemeenschap steeds meer verenigd worden in liefde en geloof! Zo kunnen ouders en kinderen, grootouders en kinderen, herders en gelovigen het voorbeeld volgen van de eerste leerlingen, die op het Pinksterfeest verenigd waren in gebed met Maria, terwijl zij wachtten op de heilige Geest. Ik nodig u daarom uit om de christelijke gelovigen in China, onze dierbare broeders en zusters, die ik in het diepst van mijn hart draag, met vurig gebed te begeleiden. Moge de Heilige Geest, de hoofdpersoon van de zending van de Kerk in de wereld, hen leiden en helpen om dragers van de Blijde Boodschap te zijn, getuigen van goedheid en naastenliefde, en bouwers van gerechtigheid en vrede in hun thuisland.”

“En nu we het toch hebben over het feest van morgen, Maria Hulp der Christenen, een gedachte voor de Salesianen, die zoveel, zo veel doen in de Kerk voor de meest verwijderden, voor de meest gemarginaliseerden, voor de jeugd. Moge de Heer hen zegenen en hen voortbrengen met vele heilige roepingen!”

De paus droeg vanochtend in de Sint-Pietersbasiliek de hoogmis van het hoogfeest van Pinksteren op.