L’Aquila, 28 augustus 2022 - Paus Franciscus heeft vandaag de “veerkracht” van de bevolking van L'Aquila geprezen tijdens een pastoraal bezoek aan deze Midden-Italiaanse stad, die in 2009 werd verwoest door een zware aardbeving.
“Jullie hebben laten zien dat jullie een volk zijn met een veerkrachtig karakter”, zei de Heilige Vader op het plein voor de kathedraal, die zwaar beschadigd raakte door de ramp die aan meer dan 300 mensen het leven kostte.
Ten overstaan van duizenden mensen en familieleden van de slachtoffers, die hem met een ontroerende stilte ontvingen, sprak Franciscus over de moeilijke wederopbouw, niet alleen fysiek, maar ook cultureel, geestelijk en moreel.
Ongeveer 50.000 inwoners van L’Aquila, de hoofdstad van de Abruzzen, verloren hun huis door de volledige of gedeeltelijke vernietiging van duizenden gebouwen door de aardbeving van 6 april 2009.
De paus arriveerde kort voor 8.30 uur per helikopter in de stad met ongeveer 70.000 inwoners, waar hij in de openlucht de eucharistie vierde en het angelus bad.
Vandaag en morgen wordt in L’Aquila het jaarlijkse Feest van de Vergeving (Perdonanza Celestiniana) gevierd, dat werd ingesteld door de heilige paus Celestinus V, die in 1215 werd geboren als Pietro Angelerio da Morrone. Deze monnik en kluizenaar werd in zijn afwezigheid gekozen tot bisschop van Rome. Met tegenzin werd hij op 5 juli 1294 hoofd van de Katholieke Staat en vorst van de pauselijke staten. De 79-jarige werd op 29 augustus in L’Aquila gekroond. Celestinus wilde hervormingen doorvoeren, maar ondervond daardoor zoveel vijandschap dat hij op 13 december van datzelfde jaar aftrad.
De Perdonanza Celestiniana is de verstrekking van een volle aflaat aan de gelovigen die op 28 of 28 augustus vroom de Santa Maria di Collemaggio betreden, de kerk waar Sint-Celestinus werd gekroond. Franciscus is de eerste paus die aan dit feest deelneemt. Hij verrichtte daar het ritueel van het openen van de Heilige Deur.
De Santa Maria di Collemaggio bevat ook de graftombe van de vroegtijdig afgetreden paus. Het voorgenomen eerbetoon van Franciscus aan Celestinus V was aanleiding tot speculaties over een aftreden van de Argentijnse jezuïet als opperherder van de Katholieke Kerk. Hijzelf ontkrachtte deze speculaties echter.
De Basiliek van Santa Maria di Collemaggio heeft de oudste Heilige Deur ter wereld.
In de basiliek bad Franciscus enige momenten bij de glazen reliekschrijn van Sint-Celestinus V.