The Consul General of France in Jerusalem, Nicolas Kassianides, during a procession from the Jaffa Gate to the Basilica of the Holy Sepulchre, on January 11. (Photo by MENAHEM KAHANA / AFP)

Jeruzalem, 13 januari 2024 - De nieuwe consul-generaal van Frankrijk in Jeruzalem, Nicolas Kassianides, bracht eergisteren een officieel bezoek aan het Heilig Graf, een diepgewortelde traditie. Frankrijk bevestigde daarmee zijn rol als beschermer van de christelijke gemeenschappen in Jeruzalem.

Nicolas Kassianides, die opgroeide in Cyprus en ook nog steeds de Cypriotische nationaliteit heeft, trad in 2005 in dienst bij het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij behandelde een tijdlang Midden-Oostenzaken bij de Franse Permanente Missie bij de Verenigde Naties in New York. Afgelopen zomer werd de topdiplomaat door president Emmanuel Macron benoemd tot consul-generaal in Jeruzalem.

Het officiële bezoek dat Kassianides donderdag aan de Heilig-Grafkerk bracht, is een gebruik dat teruggaat tot 1926. In dat jaar ondertekende Aristide Briand, de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken, het protocol met de Heilige Stoel van Rome voor de inauguratieceremonie van de Franse consul-generaal in Jeruzalem.

De ceremonie vindt normaliter plaats binnen dertig dagen nadat de diplomaat zijn ambt heeft aanvaard, maar Kassianides, die in september in Jeruzalem aankwam, moest het uitstellen vanwege het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas.

Tijdens de traditionele ceremonie bevestigde de consul-generaal de bescherming van de Latijns-christelijke gemeenschappen door Frankrijk. De Franse staat houdt zich daarmee aan een verplichting die in 1536 werd aangegaan als onderdeel van een verdrag tussen de Franse koning Frans I en sultan Süleyman de Magnifieke, de zogeheten Franco-Ottomaanse Alliantie. Deze verbintenis werd in de loop der jaren bekrachtigd door het Ottomaanse Rijk, de staat Israël en de Palestijnse Autoriteit.

De consul-generaal van Frankrijk in Jeruzalem Nicolas Kassianides (C) stapt uit de Aedicule, waarvan wordt aangenomen dat die is gebouwd op het graf van Jezus Christus, in de hoofdrotunda van de Kerk van het Heilig Graf in de Oude Stad van Jeruzalem op 11 januari 2024. Volgens een eeuwenoude traditie wordt de Franse consul beschouwd als de "beschermer van de christelijke heilige plaatsen" in Jeruzalem. Menahem Kahana / AFP

Kassianides werd tijdens de ceremonie het evangelieverhaal van de Verrijzenis voorgelezen en kreeg de sleutels van de Heilig-Grafkerk overhandigd nadat hij de hand had geschud van vertegenwoordigers van de drie genootschappen die er aanspraak op maken: het Grieks-Orthodoxe Patriarchaat van Jeruzalem, het Armeneens-Apostolisch Patriarchaat van Jeruzalem en de Franciscaanse Custodie van het Heilig Land (namens de rooms-katholieke kerk). Deze partnerschap staat bekend als de Status Quo, een reeks regels die in 1852 werden overeengekomen voor het leven en de liturgie van elke gemeenschap binnen het gebouw waar volgens de overlevering zowel Golgotha als Christus’ rotsgraf was.

Op verzoek van het Ottomaanse Rijk werd Frankrijk een van de bewakers van deze Status Quo, samen met drie andere ‘Latijnse’ naties: Italië, Spanje en België. Frankrijk is echter het enige land dat het voorrecht geniet van een plechtige ontvangst bij het Heilig Graf.

"Frankrijk heeft onze missie met de lokale christenen begeleid, ondersteund en soms vergemakkelijkt, en dit is vandaag de dag nog steeds het geval, met name door de financiering van scholen en het Terra Sancta Museum”, zei pater franciscaan Francesco Patton, de zogeheten custos van het Heilig Land.

De ceremonie werd voortgezet in de Basiliek van Sint-Anna, een van de vier Franse nationale domeinen in Jeruzalem, beheerd door de Witte Paters, waar de consul-generaal Kassianides een groep van enkele honderden mensen toesprak.

“De continuïteit van de beschermende rol van Frankrijk is geen retoriek. Het is geen herdenking gericht op het verleden. Het is volledig betrokken bij de uitdagingen van het heden en de toekomst, nu christenen dagelijks te maken hebben met aanvallen en druk, vooral in Jeruzalem”, zei de Franse consul-generaal. “Christenen zijn een steunpilaar voor de toekomst van dit land, dat altijd meerdere identiteiten en geloofsovertuigingen heeft omarmd en gevormd.”

De consul-generaal sloot de ceremonie af met het uitspreken van de hoop “dat de vrede terugkeert naar dit land, omdat het heilig is en ernaar moet streven. Omdat het heilig is, moet het geweld en oorlog verwerpen.”

Frankrijk steunt in het Heilig Land 40 Franse religieuze gemeenschappen en 130 instellingen op het gebied van onderwijs, sociale zaken en gezondheidszorg.


bron: La Croix