De budgetten in de voetballerij zijn flink. Maar als het gaat over gelijke betaling voor mannen en vrouwen, is er nog een hele wereld te winnen. Gelukkig worden er de nodige stappen gezet. De Amerikaanse vrouwen gaan niet alleen voetbaltechnisch aan kop, ook op de loonstrook gaat het de juiste kant op. Een mooi voorbeeld voor Nederland?

Gelijke betaling voor Amerikaanse voetbalvrouwen, kijkt Nederland mee?

Als we zeggen dat dit een doorbraak is in de voetbalwereld, is daar geen woord aan gelogen. Na een lange strijd die is gestreden door de voetbalspelers van het Amerikaanse vrouwenteam, heeft de Amerikaanse voetbalbond USSF toegezegd dat mannen en vrouwen eenzelfde financiële overeenkomst zullen krijgen. De mannen en vrouwen worden in de toekomst ondergebracht in één collectieve arbeidsovereenkomst, heeft de bond verklaard.

Het argument dat de mannen meer verdienen omdat zij beter zijn, kan hier de prullenbak in

Al vier keer werden de Amerikaanse vrouwen wereldkampioen. Voor het laatst nog in 2019,  waar de Nederlandse leeuwinnen het in de finale tegen hen opnamen. En waar de Amerikaanse mannen een stuk minder vaak aan het langste eind hebben getrokken - sinds de Tweede Wereldoorlog hebben ze het niet verder geschopt dan de kwartfinales - verdienen zij meer. Onterecht, vinden de vrouwen. En het argument dat de mannen meer verdienen omdat zij beter zijn, kan hier dus de prullenbak in.

Op weg naar gelijkheid

De bond belooft niet alleen een gelijk contract voor mannen en vrouwen. Ze willen ook een poging wagen het prijzengeld gelijkwaardiger te maken. In 2019 konden de vrouwen tijdens het WK rekenen op een prijzenpot van 25 miljoen euro, om te verdelen over de deelnemende landen. Bij de mannen lag dit bedrag in 2018 een stuk (een flink stuk!) hoger. Zij konden rekenen op een bedrag van 338 miljoen euro, schrijft het AD.

Lees ook:

'Primeur' op eigen bodem

Ook al is de strijd met deze stap vanuit de USSF nog lang niet volledig gestreden, het is in ieder geval een mooi begin. Ook in Nederland werd er deze maand gesproken van een primeur in het vrouwenvoetbal. Feyenoord heeft Ajax betaald voor de overstap van Samantha van Diemen. De Volkskrant spreekt van een 'bescheiden bedrag, met een grote symbolische waarde'. Waar bij de mannen miljoenentransfers geen uitzondering zijn, gaat het hier volgens insiders over een bedrag ver onder de tienduizend euro… Nog niet per se een primeur om over naar huis te schrijven.

Of deze primeur dan écht een overwinning is, of eerder een herinnering aan de droevige stand van zaken in termen van gelijkheid, mag iedereen zelf bepalen. Maar dat het hoog tijd is dat er íéts gaat veranderen, moge duidelijk zijn. Is deze Amerikaanse stap een kwestie van goed voorbeeld, doet volgen? 

Meer lezen over dit onderwerp? Onze collega’s van Pointer deden onderzoek naar de stand van zaken.