Palestinian demonstrators clash with Israeli police at Jerusalem's Al-Aqsa mosque compound on April 15, 2022. AHMAD GHARABLI / AFP

Jeruzalem, 15 april 2022 - Bij botsingen tussen Palestijnse demonstranten en de Israëlische oproerpolitie op de Tempelberg in Oost-Jeruzalem zijn agenten vandaag de Al-Aqsa-moskee binnengedrongen en hebben in dat heiligdom aanhoudingen verricht, meldt de Israëlische krant Haaretz. Het kwam na het ochtendgebed tot op de Tempelberg, een plek die door zowel de joden als de moslims als heilig wordt beschouwd.

Er waren ongeveer 12.000 gelovigen naar het ochtendgebed gekomen en een groep van circa honderd relschoppers keerde zich tegen de politie. Agenten werden bekogeld met stenen en vuurwerk en zouden het geweld met traangas en rubberen kogels hebben beantwoord. Volgens de Palestijnse hulpdienst Rode Halve Maan zijn ongeveer 150 Palestijnen gewond geraakt, Israëlische autoriteiten spreken van drie gewonde agenten.

Encyclopedie: Tempelberg

Het was vanwege de ramadan extra druk in de Al-Aqsa-moskee. Vandaag begint ook Pesach, het Joodse paasfeest dat veel gelovigen naar Jeruzalem trekt. In de Latijnse Kerk is het vandaag Goede Vrijdag, dus zullen christenen weer deelnemen aan de traditionele kruisweg op de Via Dolorosa in de oude binnenstad. Alleen al deze week verwacht het ministerie van Toerisme in totaal 30.000 buitenlandse bezoekers.

Vorig jaar was het Tempelplein ook het toneel van rellen die begonnen naar aanleiding van de uitzetting van Arabieren uit hun woningen in een wijk in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem.

De veiligheidssituatie in Israël is de laatste tijd erg gespannen na vier aanvallen van Palestijnen waarbij in de afgelopen twee weken veertien Israëliërs omkwamen. Israël vreest dat het geweld tijdens de vastenmaand ramadan verder oplaait.

Paus Franciscus zal op Eerste Paasdag, voordat hij de plechtige Urbi et Orbi-zegenbede uitspreekt, in zijn paasboodschap weer bidden voor vrede in het Heilig Land.

Palestinians are kept at bay by Israeli police during clashes at Jerusalem's Al-Aqsa mosque compound, on April 15, 2022. Witnesses said that Palestinian protestors threw stones at Israeli security forces, who fired rubber bullets at some of the demonstrators. AHMAD GHARABLI / AFP