Karelkapel

Munstergeleen, 10 december 2021 - Morgen begint het door paus Franciscus uitgeroepen jubeljaar voor de Pater-Karelkapel in Munstergeleen, Nederlands-Limburg. Aanleiding daarvoor is de 200ste geboortedag van de heilige passionist Karel Houben. Het Heilig Jaar duurt tot en met zijn feestdag op 5 januari 2023.

Het Heilig Jaar geldt niet alleen voor de Pater-Karelkapel die in het geboortehuis van Karel Houben in Munstergeleen is gevestigd, maar ook voor het klooster Mount Argus in Dublin, waar pater Karel jarenlang woonde en waar zijn graf zich bevindt.

Het Heilig Jaar houdt in dat pelgrims die de kapellen in Munstergeleen of in Mount Argus bezoeken, deelnemen aan de biecht, de heilige communie ontvangen en de kruisweg of de rozenkrans bidden een volle aflaat verdienen.

De Nederlandse opening van bijzondere jubeljaar vindt morgen plaats, op de 200ste geboortedag van Sint-Karel. Dat gebeurt met een eucharistieviering in de parochiekerk van Munstergeleen. De mis begint om 15.00 uur. Schola Sittardiensis Sanctus Michael uit Sittard verzorgt de liturgische zang. Vanwege de coronamaatregelen is er in de kerk plaats voor slechts negentig belangstellenden. 

De paters passionisten, die het heiligdom beheren, zijn van plan om tijdens het jubeljaar diverse activiteiten te organiseren om de 200ste geboortedag van Karel Houben te vieren. Zo is er op woensdag 5 januari om 11.00 uur een viering in de Pater-Karelkapel en dezelfde dag om 18.30 uur in de parochiekerk van Munstergeleen. Als de coronamaatregelen het toelaten, dan zal er ook een lichtprocessie plaatsvinden.

Pater Karel werd op 11 december 1821 in Munstergeleen geboren als Johannes Andreas Houben. Toen hij intrad bij de Congregatie van de Passie nam hij de kloosternaam ‘Karel van Sint-Andries’ aan. Hij werd uitgezonden naar Engeland en Ierland. Vooral in Dublin viel hij op door zijn aandacht voor mensen. Hij overleed in Dublin in 1893. In 1988 werd Karel Houben C.P. zaligverklaard en komend jaar is het precies vijftien jaar geleden dat hij door paus Benedictus XVI werd heiligverklaard. Tot nu toe is hij de laatste Nederlander die werd heiligverklaard. De volgende is de zalige Titus Brandsma.