Heiligverklaring van verzetsheld Titus Brandsma

Zondag 15 mei werd Titus Brandsma (1881-1942) heilig worden verklaard door paus Franciscus in Rome. Titus wordt door velen als een inspiratiebron gezien door zijn verzet in de Tweede Wereldoorlog. Er was een live verslag vanuit Rome en Friesland bij KRO-NCRV op NPO 2 en online. Daarnaast was er de premiere van de eerste aflevering van de podcast-dramaserie Titus met hoofdrollen voor Huub Stapel en Sinan Can.

Op zondag 15 mei was er een uitgebreid verslag van de heiligverklaring van pater-karmeliet Titus Brandsma door Paus Franciscus op het Sint Pietersplein in Rome. De plechtigheid begon om 10.00 uur en werd rechtstreeks uitgezonden bij KRO-NCRV op NPO 2 met commentaar van Wilfred Kemp. Eerder die ochtend, van 9.30 tot 10.00 uur, presenteerde Leo Fijen vanuit Bolsward (vlakbij Titus zijn geboorteplaats Ugoklooster) een gespreksprogramma over de betekenis van deze heiligverklaring en de actuele betekenis van Titus Brandsma. Gasten waren theologe Susan Boukema-Koopman en Pascal Arts, directeur van Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in Bolsward. Omroep Friesland maakte een impressie van de sporen van Titus in Friesland.

Titus de podcast met o.a. Huub Stapel

Tevens lanceerde KRO-NCRV die dag een nieuwe podcast-dramaserie over de laatste maanden uit het leven van Titus. Behalve priester en hoogleraar was hij journalist, pleitbezorger voor het vrije woord en fanatiek criticus van het nazisme. In 1942 werd hij opgepakt en een paar maanden later vermoord in Dachau. In de podcast gaat een hedendaagse journalist, gespeeld door Sinan Can, op zoek naar wat Titus bewoog. Titus wordt gespeeld door Huub Stapel. Daarnaast zijn andere rollen weggelegd voor Alfred van den Heuvel, Roos Schlikker, Robin van den Heuvel, Thomas Cammaert, Vajèn van den Bosch en anderen. De podcast is geschreven en geregisseerd door Dick van den Heuvel en te vinden op de diverse podcastapps.

De heiligverklaring van Titus Brandsma was zondag 15 mei te zien bij KRO-NCRV om 09.30 uur op NPO 2

Terugkijken?

Klik hier