Hesters dochter werd vermoord door haar ex: "Hij klom met een ladder haar kamer in"

Huiselijk geweld is vaak onzichtbaar, maar kan wel grote gevolgen hebben. Zo verloor Hester Stam in 2013 haar 30-jarige dochter Wendy aan partnergeweld. Ze werd vermoord door haar ex-partner. "Twee uur voor haar dood zei ze nog: 'Ik wil een honkbalknuppel hebben.'"

Hesters dochter werd vermoord door haar ex: "Hij klom met een ladder haar kamer in"
Hesters dochter werd vermoord door haar ex: "Hij klom met een ladder haar kamer in"

Enkele weken voor de dood van Wendy beëindigde haar ex-partner de relatie. "Hij wilde niet meer", vertelt Hester. "Hij kreeg spijt en wilde haar terug." Wendy werd vervolgens weken gestalkt en bedreigd. "Hij heeft zes weken lang geroepen: Als ik jou niet kan krijgen, krijgt niemand jou." Hij stond vaak ongewenst op de stoep, vertelt Hester. "Het was 30 graden buiten, dus sliep ze met haar slaapkamerraam open. Hij is met een ladder naar boven gegaan. Hij is met een busje naar Zevenaar gereden en met een ladder de slaapkamer in gegaan. En hij heeft haar gewurgd."

Dan kom je daar is alles al afgezet

Het telefoontje

"Mijn jongste dochter belde en zei toen ik aan het werk was: 'Mam, je moet naar Wen, want er is iets niet goed. Ik als gek op de fiets. Dan kom je daar is alles al afgezet. En het eerste wat je vraagt: ‘Is mijn kind dood? Is Wendy dood?' 'Ja die is dood'", aldus Hester.

Hester zelf en andere familie van Wendy hebben niet door gehad hoe gespannen de situatie tussen Wendy en haar ex-vriend was. "Zo hebben we nooit gezien. Wel al die weken dat we heel veel contact hadden overdag en s avonds bij Wendy of er iets gebeurd was, of het rustig was geweest. Twee uur voor haar dood ongeveer zei ze nog: 'Ik wil een honkbalknuppel hebben. Ik wil hem kunnen slaan.' Maar die had ik niet." Wendy voelde de angst, vertelt Hester. "Ik denk dat zij meer angst had dan wij wisten."

Bekijk hieronder het fragment:

hester
19 min 28 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Een vuist tegen vrouwengeweld: "We moeten de stilte doorbreken". Naast slachtoffers en nabestaanden spreken ook Olcay Gulsen, zangeres Karsu en actrice Nazmiye Oral zich uit.

Schrijf je in voor M's nieuwsbrief!