In de documentaire Het grote plaatje volgen we drie jongeren die aan het begin van hun volwassenheid worden geconfronteerd met grote levenskeuzes.
Hoe ziet het grote plaatje eruit wanneer je aan het begin van je volwassenheid staat en grote levenskeuzes moet maken voor de toekomst? Als je in de bloei van je leven een jaar lang covid-maatregelen ervaart? Wat is de zin en onzin van het leven als je vijftig procent kans maakt op een erfelijke hersenziekte van je vader? Hoe verhoud je je in een periode van sociale isolement tot sociale media wanneer je erg verlegen bent?
Openhartige portretten
De film volgt drie jongeren en hun klasgenoten in hun examenjaar die openhartig vertellen over wat ze bezighouden. Hoe ervaren ze zingevingsvragen in een tijd vol onzekerheid, prestatiedruk, leegte en angst?
Jaro moet leven met de mogelijkheid dat de ernstige ziekte van Huntington zich jong bij hem openbaart. Maud zoekt in de natuur haar weg om met haar onzekerheid om te gaan en Louise vertelt hoe de scheiding van haar ouders haar wereldbeeld voorgoed heeft veranderd.
De leerlingen zijn door corona meer op zichzelf terug geworpen en staan stil bij hun levenservaringen en de betekenis ervan voor hun leven. Een korte meditatiecursus waarin ze kennismaken met boeddhistische principes zoals meditatie en compassie, moet de drie adolescenten verder op weg helpen. Filosoof Ad Verbrugge vult de verhalen van de jongeren aan met zijn bespiegelingen op een zinvol bestaan.