Hoe ver ga je om een kinderwens in vervulling te laten gaan? Volgens Maaike van Langen is het soms best moeilijk te weten waar je grens ligt. Ze schreef over haar eigen ervaring, en die van andere stellen, in het boek 28 embryo's. Samen met haar partner Ivar van Urk was ze te gast bij Spraakmakers.

Waar leg je de grens?

Als Maaike en Ivar ontdekken dat ze via de natuurlijke weg geen kinderen kunnen krijgen, gaat er een nieuwe wereld voor hen open. De mogelijkheden lijken inmiddels eindeloos te zijn, maar de vraag is wel: wanneer stop je? ‘Ik merkte dat, wanneer je een fertiliteitstraject instapt, die grens automatisch vooruitschuift. Op het moment zelf is het best moeilijk om je te realiseren dat je een grens over gaat,’ besluit Ivar. 

Maaike en Ivar hebben inmiddels, na een succesvol ivf-traject, een tweeling van elf jaar. Maar voor het zover is hebben ze heel veel mogelijkheden onderzocht, waaronder adoptie.

 

'Het verdriet van geen kinderen kunnen krijgen is soms vele malen groter dan je je realiseert'

Je deelt een immens verdriet

Om in aanmerking te komen voor adoptie moet je in Nederland verplichte informatieavonden bijwonen. Tijdens die avonden ontmoetten zij andere stellen waar ze al snel een hele hechte band mee voelen. 'Je deelt een immens verdriet, waarvan je je dan pas realiseert dat je dat met vrienden en familie eigenlijk niet hebt', vertelt Maaike. 

'Het verdriet van geen kinderen kunnen krijgen is soms vele malen groter dan je je realiseert. Het is ontzettend moeilijk daarmee om te gaan en daarover te praten. Juist door er mee bezig te blijven kan ik ermee omgaan.' 

Lees ook

Wel of niet doorgaan?

De medische mogelijkheden lijken soms eindeloos en daardoor sta je, volgens het stel, soms voor moeilijke keuzes. Keuzes waarvan je soms niet weet of dat wel is wat je wil. Een voorbeeld daarvan is anonieme eiceldonatie. In Nederland is dat verboden, maar in andere landen mag dit wel.

'Eiceldonatie was voor veel stellen een interessante optie. Doordat het in Nederland verboden is, word je gedwongen om naar het buitenland te gaan. Daarbij is het soms onduidelijk wat wel en niet mag', vertelt het stel. 'Het is heel moeilijk om daar je weg in te vinden.'

Ook interessant

Westers gebeuren

Maaike is mee geweest om te kijken bij een eiceldonatie in Spanje. ‘Het was fascinerend, maar je merkt dat het echt een industrie is. Het is moeilijk om daar een heldere mening over te formuleren.' Het is een business waar veel geld mee wordt verdiend. 'Het is een heel westers en rijk gebeuren dat we ons dit kunnen permitteren. En dat wij er überhaupt over na kunnen denken', zegt Maaike.

'Het is een westers en rijk gebeuren dat we ons dit kunnen permitteren'

Maaike van Langen

Spanning

Het hele proces kan voor veel druk zorgen binnen een relatie. Dit was voor Maaike en Ivar ook het geval. ‘Voor mij was het alsof ik in een soort wonderland terecht kwam.’ Er zijn ook momenten geweest dat de één nog verder wilde, maar de ander er klaar mee was. 'Wij zijn nooit op een punt gekomen dat we écht uit elkaar wilden, maar we zijn uiteindelijk dan ook met de hoofdprijs naar huis gegaan: onze tweeling’, vertelt Maaike. 

Hoewel bijna allemaal kinderen gekregen, is het niet bij iedereen goed afgelopen. Maaike: ‘Er is helaas wel één relatie gesneuveld, en één stel is een adoptie misgelopen.’ 

Eigen ervaringen

De ethische overwegingen en de persoonlijke grenzen maakt het volgens het stel soms zo moeilijk dat relaties onder druk komen te staan. In haar boek beschrijft Maaike hoe zij en de andere stellen dit hebben ervaren. Ze geeft aan met haar boek vooral het menselijke verhaal inzichtelijk te willen maken en taboes te doorbreken.