“Ik ben trots op wat ik doe en op het feit dat ik een Marokkaanse boer ben”

Ayoub Louihrani is, zoals hij dat zelf omschrijft, de enige Marokkaanse boer in Nederland. In zijn eigen tv-serie 'Boer Ayoub' wordt hij gevolgd op het platteland, waar zijn liefde en passie voor de melkveehouderij ligt. Hij doet namelijk het liefst niets anders dan ‘boeren’. Wij gingen langs op de boerderij waar hij zijn stadsleven inruilt voor het boerenleven.

 

Boer Ayoub © Büsra Kondakci
Boer Ayoub © Büsra Kondakci

Tekst door: Büsra Kondakci

Je zintuigen worden op de proef gesteld, want al op een afstand ruik en hoor je de koeien. We ontmoeten Ayoub (23) op de boerderij van Boer Jan, de boer die hem tien jaar geleden de kans bood voor een snuffelstage en waar hij nog steeds geregeld voor werkt.

Een Marokkaanse boer 

Hoewel het zijn eerste tv-programma is, voelt Ayoub totaal geen spanning. "Ik ben erg trots, omdat je in de serie de echte Ayoub gaat leren kennen. Ayoub op het platteland én in de stad. Dan zie je eigenlijk dat er geen verschil is tussen die twee Ayoubs." De boer met Marokkaanse roots werkt op het platteland, maar is geboren en getogen in woont in Amsterdam-Oost. "Ik ben trots op dat ik mezelf kan zijn, waar ik ook ben. Trots op wat ik doe en op het feit dat ik een Marokkaanse boer ben."

Mijn ouders wilden dat ik dokter of advocaat zou worden

In het tv-programma is niet alleen Ayoub te zien, maar ook zijn familie. Die trouwens erg trots zijn op hem. "Mijn ouders zijn hartstikke blij met wat ik aan het doen ben. Maar vroeger zeiden ze dat ik dokter of advocaat moest worden. Ze zijn hier naartoe gekomen als gastarbeiders en hebben zelf zwaar werk verricht. Papa zei daarom altijd: 'Als je zwaar werk gaat verrichten, doe dat met je hoofd, niet met je lichaam.'"

Balans vinden

Ayoub legt uit dat hij in het boerenleven een goede balans kan vinden. "Als je de boeren van vroeger uit Marokko vergelijkt met de boeren van nu in Nederland, zie je een groot verschil. Wij hebben hier trekkers en dingen die het makkelijker maken, dat hadden ze daar niet. Als ik de koeien moet voeren pak ik de shovel en vul ik de bakken met voer."

Ayoub leidt de koeien op de fiets naar de wei © Büsra Kondakci
Ayoub leidt de koeien op de fiets naar de wei © Büsra Kondakci

Je moet doen waar je gelukkig van wordt

Doel

Volgens Ayoub is het niet altijd even makkelijk om je dromen na te leven. Maar hij heeft een doel voor ogen: "Ik wil jongeren laten zien en laten weten dat ze moeten doen waar ze gelukkig van worden. Schoonmaker, vuilnisman of dokter, het maakt niet uit wat het is. Je moet gewoon doen waar jij je het beste bij voelt." Hij is erg bewust bezig met zijn rol nu hij een tv-serie heeft. "Ik heb een voorbeeldfunctie en daar ga ik serieus mee om."

Een kijkje in het boerenleven

"Kom kijken op de boerderij. Loop eens mee, loop eens langs. Ik ken veel boeren die daarvoor open staan." In de serie kun je zien dat Ayoub een brug probeert te bouwen tussen de stad en het platteland. "Zodat mensen toch even bij elkaar kunnen komen en kunnen zien hoe het er op het platteland én in de stad aan toe gaat."

 

Een kalf blij zien, is het beste gevoel dat er is

De boer met Marokkaanse roots vindt een heleboel leuk aan het boerenleven. "Het vroeg opstaan, de koeien voeren, kalveren hokken uitmesten en voor een kalf zorgen." Zo krijgt hij ook weleens te maken met zieke kalveren. "Dan doe je echt je best om zo'n kalf weer blij te zien en te zien spelen. Dat is het beste gevoel dat er is."

 

Ayoub op een trekker © Büsra Kondakci
Ayoub op een trekker © Büsra Kondakci

Daarnaast wil Ayoub ook een duurzame boer zijn. "Dat we toch een beetje denken aan de planeet en aan de mensen om ons heen. Neem als voorbeeld trekkers, er bestaan ook waterstoftrekkers." Met zulke aanpassingen wil hij het boerenleven groener maken.

Beste geur op aarde

De vrienden van Ayoub komen regelmatig langs op de boerderij. In het begin moesten ze er erg aan wennen. “Nu zien ze dat ik hier gewoon echt gelukkig wordt. Als ze langs komen vinden ze het het uitzicht en de geur geweldig.” Ayoub is zelf ook gek op de geur. “Het is even wennen als je uit de stad komt, maar daarna is het de beste geur op aarde.” 

 Ayoub Louihrani, beter bekend als boer Ayoub, is vanaf 21 december wekelijks om 20.25 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 3.