Marianne bezoekt in 2014 haar geboortedorp in Colombia. Hier ontmoet ze haar pleegmoeder bij wie ze verbleef voordat ze werd geadopteerd. Na een pittige zoektocht heeft ze nu ook contact met haar biologische moeder. “M’n moeder is heel nieuwsgierig naar me en erg contactueel!” 

Toevallig heeft Marianne afgelopen week contact gehad met haar pleegmoeder uit Colombia. “Het gaat goed met haar. Ze vindt het fijn om iets van me te horen en ik ben daar altijd welkom.” Het contact is prettig. “Pleegmoeders worden vaak vergeten. Iedereen gaat op zoek naar z’n biologische moeder, terwijl pleegmoeders zó belangrijk zijn.”  

Die duidelijkheid aan mijn moeder geven, zou voor mij goed voelen

Nadat Marianne in 2014 haar Colombiaanse pleegmoeder vindt, blijven er vragen over haar biologische moeder. “Voor mij was het vinden van mijn biologische moeder een volgende stap. Ik wilde bijvoorbeeld antwoord op de vraag of mijn karaktereigenschappen aangeboren of aangeleerd zijn. En doordat ik zelf moeder werd, ontdekte ik de kwetsbaarheid van een mensje. Iedere moeder wil weten hoe het met haar kind is afgelopen. Die duidelijkheid aan mijn moeder geven, dat zou voor mij goed voelen.” 

Boven verwachting 

Het telefoonnummer van haar moeder ontvangt ze direct na de opnames. “Derk zei wel: ‘Doe rustig aan Marianne.’ Op die manier is het contact ontstaan.” Marianne en haar moeder spreken elkaar met behulp van een vertaalapp. “Voor nu vind ik een band opbouwen van belang. De rest komt later. Ik laat mijn moeder in haar eigen tempo dingen vertellen.”

De tekst gaat verder onder de foto van Marianne en haar Colombiaanse pleegmoeder.

Marianne Spoorloos

Een ontmoeting gaat er zeker komen. “Mijn biologische moeder is heel contactueel. Dat is boven verwachting. Ze deelt steeds meer. Het is lastig inschatten, maar mijn vermoeden is dat haar schaamte langzaam maar zeker afbrokkelt.” Dat Marianne een verzorgde vrouw ziet, die betrokken lijkt en mensen om haar heen heeft, doet Marianne goed: “Dat zijn fijne, positieve dingen. Dat is fantastisch mooi.” 

Trots op onafhankelijkheid

“Door het contact ontdek ik overeenkomsten.” Zo zijn Marianne en haar Colombiaanse moeder allebei vrij rationeel. “Ook herken ik een bepaalde mimiek. Dat is heel grappig. We hebben echt dezelfde manier van communiceren. We zijn op een leuke manier met elkaar aan het steggelen.” Haar biologische moeder is trots dat Marianne onafhankelijk is. “Omdat ze dat zelf ook is. Maar bij mij is de onafhankelijkheid een bewuste keus en bij haar gedwongen.” Marianne heeft ontdekt dat haar moeder in staat is om lief te hebben en warmte te geven. 

De tekst gaat verder onder de foto van Marianne en haar Colombiaanse pleegmoeder.

Marianne Spoorloos

Dat maakt dat je als mens gewenst bent

Voorheen begreep Marianne niet zo goed hoe mensen op televisie elkaar huilend in de armen konden vallen. “Je kent diegene niet. Maar het kan dus wel. Na het zien van de zoektocht had ik een week lang een soort verliefdheidsgevoel. Het doet er dus wel degelijk toe dat je door je biologische moeder gezien en geaccepteerd wordt. Die erkenning door haar en het contact, dat maakt dat ik me als mens gewenst voel.” 

Drie moeders 

Marianne hoopt dat het contact met haar biologische moeder warm zal blijven. “Mijn drie moeders zijn heel blij met elkaar”, legt ze uit over haar biologische-, pleeg-, en adoptiemoeder. "Iedereen voelt zich verbonden met elkaar, dus er is een respectvolle en dankbare manier van contact."

“Ik heb een hele sterke vrouw teruggevonden, die niet verbitterd is geraakt. Dat vind ik nog wel het mooiste. Dat mijn biologische moeder in staat is om ondanks haar eigen verleden aan anderen te denken.”

Marianne Spoorloos