Voor de een is kerst gezellig samenzijn met familie: kerstmuziek aan, lekker eten en cadeautjes uitpakken. Voor de ander kan het zijn dat er niks met kerst wordt gedaan. Het is van oorsprong een christelijk religieus feest. Maar lang niet iedereen viert kerst op dezelfde manier. Drie islamitische jongeren vertellen wat zij doen tijdens deze feestdagen. 

v.l.n.r Rhaida El Touny, Maha Eljak, Harun Sevinc

Maha, Rhaida en Harun vertellen hoe zij invulling geven aan kerstmis en de feestdagen. Zo viert Maha (21) kerst niet met haar familie. "Ik had laatst wel een kerstdiner, waarbij iedereen iets lekkers mee nam uit het land van herkomst en een cadeau voor Secret Santa."

Rhaida (27) viert geen kerst, omdat het geen islamitische feestdag is. Ook vindt ze dat het kerstfeest steeds meer om consumeren en winst maken gaat. "Naar mijn idee gaat het minder om samen zijn. De islamitische feestdagen betekenen op dat gebied meer voor me, hierdoor heb ik er ook geen behoefte aan om kerst te vieren."

Invulling van de feestdagen 

Rhaida kijkt gedurende de kerstvakantie naar Home Alone en binge-watched Harry Potter. Dit geeft haar een knus gevoel. Wanneer ze dit gevoel uitlegt, vertelt ze: “Dat gevoel dat je dankbaar bent voor de mensen om je heen die veel voor je betekenen. Mensen die je in goede en slechte tijden steunen, ongeacht wie je bent.”

 

Rhaida El Touny (27) werkt als freelance illustrator en grafisch vormgever en is bezig met haar eerste kinderboek.

Vroeger

Op de basisschool vierde Rhaida wel kerst en zong ze alle liedjes mee. "Dat was wel een bijzonder gevoel, want thuis deden we er verder niets mee." Ze vierden het helemaal niet. “De versiering en lichtjes van vroeger miste ik thuis wel, in die tijd vierden we Eid en de ramadan niet zo groot.” Inmiddels is dat veranderd. "Nu hebben we financieel meer te besteden en besteden we er dus ook meer aandacht aan."

Maha Eljak (21) studeert aan de academie voor popcultuur. Ze doet modellenwerk en is verder bezig met creatieve projecten.

Versiering 

Er zijn ook mensen die geen kerst vieren maar wél kerstversiering in huis halen. Gewoon voor de gezelligheid of zoals de ouders van Maha, omdat de kinderen dat willen. "Mijn broertjes en ik wilden heel graag een kerstboom in huis, dus die hadden we vroeger ook. Mijn vader ging die altijd halen. Maar naarmate we ouder werden hoefden we niet per se een kerstboom meer."

Zo vierde Harun vroeger geen kerst thuis en hadden ze ook geen kerstboom in huis. "Het was er gewoon niet dus ik kan het ook geen gemis noemen, maar het was misschien wel een verlangen." Harun heeft nu wel een klein boompje op zijn kamer.

 

Harun

We komen gezellig samen in foute kersttruien of kerstpyjama's

Harun

Kerstdiner met vrienden

Harun viert nu wel kerst met een diverse groep vrienden, die het thuis ook niet vieren. "Een is christelijk, de ander hindoe, weer een ander atheïst en een vriendin en ik islamitisch. We komen dan gezellig samen in foute kersttruien of kerst pyjama's. De avond begint met samen koken, vervolgens doen we een paar bordspellen en sluiten we de avond af door cadeautjes uit te pakken."

De vriendengroep van Harun heeft er door de coronapandemie een traditie van gemaakt om ook terug te blikken op het afgelopen jaar. "We staan dan stil bij de dingen die we hebben. We vieren het niet vanuit een religieus oogpunt maar brengen onze dankbaarheid uit in woorden."

Lees ook:

Ook Maha had een kerstdiner, waar ze erg van heeft genoten maar ze vraagt zich wel af wat een diner een kerstdiner maakt. "Iedereen viert tegenwoordig een soort van kerst. Ik denk dat het een periode is om samen te zijn met mensen die je liefhebt, samen eten en cadeautjes geven."

Schrijf je hier in voor M's nieuwsbrief!