Bijna alle vrouwen kunnen beamen hoe vervelend het is om ongevraagd te worden nagefloten, of erger. Blijkbaar is dit niet alleen onder mensen een probleem. Ook in het dierenrijk is er sprake van seksuele intimidatie door mannen. En daar heeft deze vogelsoort een bijzondere oplossing op bedacht: vrouwtjes vermommen zich als man.

kolibires

Om precies te zijn: het gaat hier om de witnekkolibrie. Mocht je hem nog niet kennen, dan is dit vanaf nu een vogelsoort om niet zomaar te vergeten. Over het algemeen geldt in het vogelrijk dat mannetjes paraderen met kleurrijke veren, om zo het vrouwelijk schoon te verleiden tot een paringsdans. Bij de witnekkolibrie zijn het de vrouwen die het voorheen moesten doen met een grauw verendek in groen, bruine en witte kleuren. Tot nu toe dus, want die verdeling behoort nu blijkbaar tot het verleden.Vrouwen vermomd als mannenUit onderzoek, dat werd uitgevoerd in het Centraal-Amerikaanse regenwoud, blijkt dat steeds meer vrouwen van deze diersoort opduiken met een traditioneel mannelijk uiterlijk. De grauwe veren zijn verruild voor de kleurrijke vacht, die tot nu toe altijd aan het mannelijk schoon werd toegeschreven. Waarom de vrouwen dat doen? Dat heeft dus een opmerkelijke reden.

Dit bespaart hen een hoop ongewenste seksuele avances

Door zich op uiterlijk vlak hetzelfde voor te doen als de mannen van hun soort, worden zij door de mannetjes niet herkend als een potentiële partner, schrijft De Volkskrant. De vermomming bespaart hen een hoop ongewenste seksuele avances en zo is er voor de vrouwen meer tijd over om hun eigen gang te gaan. En tijd, is voor deze diersoort enorm belangrijk.Een kwestie van leven of dood De witnekkolibrie heeft namelijk een slechte energiebalans, legt ecoloog Martijn Hammer uit aan de eerder genoemde krant. Als deze vogel niet de hele dag door eet, dan moeten zij dat met de dood bekopen, vervolgt hij zijn uitleg. Minder worden lastiggevallen door mannen, geeft vrouwen meer tijd om eten te zoeken en creëert daarmee een grotere overlevingskans.En deze vogelsoort is niet het enige dier met deze strategie. Ook onder insecten is het bekend dat er vrouwen zijn die de kleuren van de mannen overnemen, zodat zij niet worden herkend als potentiële partner en met rust worden gelaten. Hoewel het natuurlijk uitstekend is dat deze vrouwenvogel een manier heeft gevonden niet meer te worden lastig gevallen door hun mannelijke soortgenoten, is het hoog tijd dat mannen het gedrag aanpassen. Als dat lukt, is het voor vrouwen eindelijk niet meer nodig om te veranderen, in strijd tegen onwenselijk gedrag. (En nee, niet alle mannen zijn horken, maar tijd voor verandering is het wel.)