Steeds meer mensen krijgen dementie. Is er wel genoeg aandacht voor hoe wij hen benaderen? Jacobine Geel zoekt het uit in een nieuwe aflevering van Jacobine op 2.
Door de toenemende vergrijzing krijgen steeds meer mensen dementie. Het aantal dementie patiënten is de laatste 50 jaar vervijfvoudigd. En daar blijft het niet bij: de komende 25 jaar zal het aantal mensen met dementie oplopen tot maar liefst een half miljoen. Inmiddels is dementie zelfs de grootste doodsoorzaak in Nederland.
Dat betekent niet alleen dat er steeds meer dementie patiënten bij komen, maar dat ook steeds meer mensen in hun omgeving te maken krijgen met dementie. Is er wel voldoende aandacht voor hoe wij mensen met dementie benaderen? Is het tijd voor een grote herevaluatie in de zorg?
Bijzonder hoogleraar Anne-Mei The denkt van wel. Zij is ervan overtuigd dat de manier waarop wij omgaan met mensen met dementie, anders kan én moet. Aan Jacobine vertelt ze hoe belangrijk het is om ruimte te geven aan dementie zonder de schaamte en angst die er omheen hangt te benadrukken. Anne-Mei The roept op om mensen met dementie niet te zien als patiënt, maar als individu met wensen en verlangens.
Iemand die als geen ander weet hoe mensen met dementie worden behandeld, is Christa Reinhoudt. De 50-jarige Christa kreeg in 2017 de diagnose Alzheimer. Zij pleit ervoor mensen met dementie niet anders te behandelen, maar te zien en behandelen als je gelijke.
Ook de jonge, net afgestudeerde verpleegkundige Teun Toebes gaat in gesprek met jacobine. Naast zijn werk als verpleegkundige, woont hij in een verpleeghuis waar hij veel in aanraking komt met dementie. Door hen op een persoonlijkere manier te benaderen dan gebruikelijk is in de zorg, wil hij de stem van mensen met dementie laten horen. Dat doet hij onder andere via zijn YouTube-kanaal.