Kerk in Roermond doet deuren open

Petrus in het land is deze keer te zien vanuit de kerk in Roermond, een kleurrijke gemeente die kerkt aan de rand van de Maas.

In deze paasaflevering zijn we in de Minderbroederskerk in Roermond, een voormalige kloosterkerk die dateert uit het jaar 1307. Een bijzondere kerk, want het is de enige Protestantse kerk in het overwegend katholieke Roermond. De gemeente kan volgens predikant Judith van den Berg - Meelis gezien worden als een migratiegemeente, omdat een groot aantal gemeenteleden oorspronkelijk niet uit Limburg komt, maar ooit voor hun werk of voor de liefde naar Nederland is verhuisd. 

Judith van den Berg - Meelis

Dat maakt het geloofspalet van de gemeenteleden veelkleurig

Pasen

Deze uitzending staat helemaal in het teken van Pasen, een tijd waarin we de lijdensweg van Jezus herdenken en vieren dat hij is herrezen. Roermond is dit jaar het toneel van The Passion: dé muzikale paasvertelling waar al weken naar uitgekeken wordt. Het bekende kruis van The Passion staat alvast in de Minderbroederskerk.

Een heleboel pleegkinderen 

In de aflevering komt onder andere Grieta Gootjes aan bod. Ze woont op een varkensboerderij in Wessem, een plaatsje vlakbij Roermond. In 40 jaar tijd heeft ze samen met haar man 240 pleegkinderen opgevangen. Omdat Grieta ziek werd moest ze stoppen met het werk, maar ze heeft nog regelmatig contact met de pleegkinderen. Zo ontmoet ze Erwin na een lange tijd weer. Hij heeft een moeilijke jeugd gehad, zat vaak op het politiebureau en is twee keer dakloos geweest. Maar, Erwin gaat trouwen! En hij overhandigt de trouwkaart aan zijn voormalig pleegmoeder Grieta.

Grieta Gootjes
Grieta Gootjes
Erwin Burgwal
Erwin en zijn vriendin

Thema

Het thema van deze Petrus in het land is: 'Uitzien naar een nieuwe morgen'. Hierover vertelt predikant Judith van den Berg-Meelis in haar meditatie. Ook vertellen verschillende Roermondenaren voor wie zijn klaarstaan. 

Zoals altijd is er in Petrus in het land prachtige liederen te horen. Deze keer komen Lied 321: Niet als een storm, als een vloed en Lied 600:licht, ontloken aan het donker voorbij

Judith van den Berg-Meelis
Judith van den Berg - Meelis
Het Passionkruis
Het Passionkruis